Сфера праці та зайнятості України в умовах війни: стан, проблеми, динаміка змін у контексті повоєнного відновлення - Панькова, О.В.; Касперович, О.Ю. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
Авторами статті здійснено оцінку стану, виявлено динаміку змін на вітчизняному ринку праці в умовах повномасштабної війни. Діагностика ситуації на вітчизняному ринку праці базується на підґрунті синтезу соціологічної, статистичної інформації, аналітики кадрових агентств, державних та міждержавних аналітичних звітів. Така комплексна діагностика дозволяє виробити бачення того, яким чином можна забезпечити стабілізацію в трудовій сфері, на ринку праці та зайнятості для довгострокового повоєнного відновлення економіки України.
Акцентовано увагу на кадрових та регіональних диспропорціях, проблемах та втратах трудового потенціалу, виробничих активів за період повномасштабного вторгнення. Окрему увагу приділено соціологічному аналізу основних настанов працездатного українського населення щодо зайнятості і поведінки на вітчизняному ринку праці, які доцільно врахувати при формуванні та реалізації соціально-економічної політики стабілізації стану в трудовій сфері та подальшого повоєнного відновлення національної економіки.
Запропоновано шляхи стабілізації стану та подальшого повоєнного відновлення трудової сфери і національної економіки через залучення ресурсів цифровізації. Виявлено, що дистанційна робота є трендом, який продовжує зростати на ринку праці України в умовах воєнного стану. Тому окрему увагу приділено поширенню та подальшим перспективам використання дистанційної зайнятості як засобу стабілізації ринку праці у критичних і форс-мажорних обставинах.
Обґрунтовано необхідність впровадження системи моніторингу стану трудової сфери та динаміки змін на ринку праці в умовах війни із залученням ресурсів цифровізації, з метою забезпечення комплексної діагностики й прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо стабілізації та повоєнного відновлення трудової сфери. Це є необхідною умовою реалізації запропонованого МОП принципу «відбудувати краще, ніж було» (build back better), в основі якого – забезпечення більш стійкого, сталого, інклюзивного, екологічного і розумного шляху розвитку з широким використанням розумних технологій (на підґрунті формування розширеної цифрової інфраструктури). The article provides an assessment of the status, dynamics of changes in the Ukrainian domestic labor market and employment under conditions of the full-scale war. The situation in the domestic labor market is investigated on the basis of the synthesis of sociological, statistical information, analytics of personnel agencies, the NBU report – in the context of the need to stabilize the state of labor sphere for the long-term post-war restoration of the Ukrainian economy.
The main personnel and regional disproportions, problems and losses that have arisen in the labor sphere during the period of full-scale invasion and it’s devastating consequences are revealed. Particular attention is paid to the sociological analysis of the main attitudes of the able-bodied Ukrainian population in terms of employment and behavior in the domestic labor market, which should be taken into account when developing and implementing the socio-economic policy of stabilizing the state of the labor sphere and further post-war restoration of the Ukrainian economy. The impact on the labor market which was provided with losses and damage to production assets as a result of hostilities, has been considered.
The means of stabilizing the state and further post-war restoration of the labor sphere and the national economy through the involvement of digitalization resources are proposed. It was revealed that distance work is a trend that continues its growth in the labor market of Ukraine even in war. Therefore, special attention is paid to the spread and further possibilities of using distance employment as a way of stabilizing the labor market under critical and force majeure conditions.
The need to introduce a ICT-based system of monitoring the state and dynamics of labor sphere and the changes in the labor market under the conditions of war is substantiated, sn order to ensure comprehensive diagnosis and adoption of reasonable management decisions for stabilization and post-war restoration of the labor sphere. This is a prerequisite for the implementation of the proposed by the MOT “build back better” principle, that means to ensure a more stable, inclusive, environmental and smart development with the widespread use of smart technologies (based on the formation of an expanded digital infrastructure).