Актуальні напрями та перспективи розвитку індустріальних парків і кластерів у контексті сучасної та повоєнної відбудови України - Підоричева, І.Ю.; Ліщук, О.В. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
У статті визначено та обґрунтовано актуальні напрями та перспективи розвитку індустріальних парків і кластерів в Україні для пришвидшення відбудови національної економіки у сучасних та повоєнних умовах. Вони полягають у такому: (1) відновленні діяльності індустріальних парків, діючих до початку воєнного стану, облаштуванні індустріальних парків, включених до Реєстру, інженерно-транспортною інфраструктурою, зокрема як майданчиків для релокації підприємств; (2) формуванні потужних промислових та інноваційних кластерів як інструментів просування та розвитку конкурентних переваг регіонів, зокрема смарт-орієнтованих цілей регіональних стратегій розвитку на 2021-2027 роки; (3) пріоритетній державній підтримці індустріальних парків і кластерів у галузях, які забезпечують базові потреби населення в умовах війни та повоєнний час, а також в інноваційних галузях, що швидко розвиваються; (4) інституціоналізації кластерних процесів на державному та регіональному рівнях; (5) сприянні об’єднанню кластерів, формуванню їх міжрегіональних і міжгалузевих альянсів та інтеграції в економічний простір ЄС з подальшим входженням до міждержавних і транскордонних кластерів; (6) підтримці індустріальних парків і кластерів з орієнтацією на сприяння розвитку малих і середніх підприємств; (7) застосуванні податкових та нефінансових стимулів для активізації діяльності індустріальних парків і кластерної кооперації як інструменту вирішення проблем працевлаштування, уповільнення міграції та повернення українців з-за кордону. Обґрунтовані напрями та перспективи формують наукове підґрунтя для включення відповідних рішень до державних і регіональних політик з метою формування сприятливих умов розвитку індустріальних парків і кластерів в інтересах сучасної та повоєнної відбудови України. The article identifies and substantiates the current directions and development prospects of industrial parks and clusters in Ukraine to accelerate the recovery of the national economy in modern and post-war conditions. They are as follows: (1) the resumption of the activity of industrial parks operating before the start of martial law, the arrangement of industrial parks included in the Register with engineering and transport infrastructure, in particular as sites for the relocation of enterprises; (2) the formation of powerful industrial and innovation clusters as tools for promoting and developing the competitive advantages of the regions, including smart-oriented goals of regional development strategies for 2021-2027; (3) priority state support for industrial parks and clusters in industries that meet the basic needs of the population in war and post-war conditions, as well as in rapidly developing innovative industries; (4) institutionalization of cluster processes at the state and regional levels; (5) promoting the unification of clusters, the formation of their interregional and intersectoral alliances and integration into the EU economic area with subsequent entry into interstate and cross-border clusters; (6) support for industrial parks and clusters with a focus on promoting the development of small and medium enterprises; (7) the use of tax and non-financial incentives to enhance the activities of industrial parks and cluster cooperation as a tool for solving problems of employment, slowing down migration and returning Ukrainians from abroad. The substantiated directions and prospects form the scientific basis to include relevant solutions in state and regional policies to create favorable conditions for industrial parks and clusters development in the interests of the modern and post-war recovery of Ukraine.