Чутливість мікобактерій, виділених від великої рогатої худоби, до протитуберкульозних препаратів - Ільїних, В.В.; Дяченко, Г.М.; Дмитрук, О.М. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2005)
Проведено скринінг за медикаментозною стійкістю культур мікобактерій, виділених від великої рогатої худоби, які за культурально-морфологічними та біохімічними властивостями не вдалося віднести до певного виду. Встановлена висока частота виділення культур мікобактерій з продукції і сировини, одержаних від ВРХ. Виявлено високу (88 %) полірезистентність ізольованих культур мікобактерій до протитуберкульозних препаратів. В окремих культурах мікобактерій виявлено наявність корд-фактора, що свідчить про можливу їх патогенність. Проведен скрининг медикаментозной устойчивости культур микобактерий, выделенных от крупного рогатого скота, которые по культурально-морфологическим и биохимическим свойствам не удалось идентифицировать до вида. Установлена высокая частота выделения культур микобактерий из продукции и сырья, полученных от КРС. Выявлена высокая (88 %) полирезистентность изолированных культур микобактерий к противотуберкулёзным препаратам. У отдельных культур микобактерий выявлено наличие корд-фактора, что свидетельствует о возможной их патогенности. It has been carried out screening of medicamental resistance of cultures of mycobacteria, discharged from the cattle, which did not manage to be identified up to a species on cultural-morphological and biochemical properties. The high frequency of abjection of cultures of mycobacteria from production and raw material received from cattle as well as. It was observed high (88 %) polyresistance of the isolated cultures of mycobacteria to tuberculostatic preparations. At separate cultures of mycobacteria the presence of the cord-factor is revealed, that testifies to their possible pathogenicity.