Екологічні критерії оцінки якості води гідроекосистем на при кладі водозбірного басейну р. Прут - Удод, В.М.; Трофімович, В.В.; Яців, М.Ю. (Екологічна безпека та природокористування, 2010)
В роботі розглянуто проблему оцінки якості води гідроекосистем, виділено здатність води річок до самоочищення як індикатор їх стану. Запропоновано підхід до визначення якості вод гідроекосистем р. Прут на основі критеріїв, що відображають процеси трансформації забруднюючих речовин у водному середовищі, процеси самоочищення та біогенного навантаження. В работе рассмотрена проблема оценки качества воды гидроэкосистем, выделена способность воды рек к самоочищению как индикатор их состояния. Предложен подход к определению качества вод гидроэкосистем р.Прут на основе критериев, которые отображают процессы трансформации загрязняющих веществ в водной среде, процессы самоочищения и биогенной нагрузки. This Article presents the problem of estimation of quality of water of water ecosystem, self-purification capacity of the rivers is selected as an indicator of their state. Offered approach to determination of quality of waters of water ecosystem of the Prut river on the basis of criteria which represent the processes of transformation of contaminations in a water environment, processes of selfpurification and biogenic loading.