Прогрес у різних іпостасях (Чому ми відстаємо і не лідирує Європа) - Глазко, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Сучасну науку з повним правом можна вважати продуктом європейської куль
тури. Багатьма винаходами людство зобов’язане передусім дослідженням ве
ликих європейських учених минулого — Коперника, Галілея, Ньютона. Впродовж
багатьох століть науковий поступ Європи постійно прискорювався. Однак ос
танніми десятиліттями вона втратила темпи прирощення нових знань, а го
ловне — ефективність реалізації наукових досліджень.
Чому Європа не скористалася сповна новими можливостями, які надають
високі технології? Що гальмує її поступ у цьому напрямі — економіка, світо
глядні засади, система освіти? Як Україні подолати хронічне відставання у ство
ренні і використанні високих технологій? Що для цього можуть зробити нау
ковці і чого не бажають робити політики? Над цими непростими питаннями
розмірковує автор статті.