Resort Economy Business: Disparities in Investment Activity and Development Benefits - Khumarova, N.I.; Kostetska, K.O. (Вісник економічної науки України, 2023)
The aim and task of the research consists in substantiating the resort economy as a branch; determination of the types of business activity that are part of it; methodical approaches development to identify disparities in investing in the resort sector; recommendations of economic relationships formation to attract investments in business industry.
Research methods. The theoretical basis and results of the article are compiled by theoretical generalization and a systematic approach methods to determine the resort economy conceptual basis and essential content and the types of business activities that are part of it. Methodological recommendations are used for evaluating development of the resort economy indicators, which include indicators of economic, social and environmental growth. They are statistical and grapho-analytical methods of displaying results. Methods of randomization and adapted financing methods (mixed, mezzanine, subsidized).
The results. Research actualizes the need of the resort economy industry development with existing commercial establishments by social vacation needs in the following areas: physical activity, wellness tourism, mental health, dietetics, traditional and complementary medicine, thermal/mineral wellness, rehabilitation, and cosmetology due to the use of natural healing factors (balneological, mud, climatic and related). The main investment disproportions in resort economy business arose from institutional imperfections, the lack of information resources to reflect the industry and its social significance, the lack of statistical information and its inconsistency, the lack of redistributing financial assistance mechanism from international financial organizations that would meet the conditions of transparency in terms of subsidizing and lending not only state-owned enterprises, but also private ones, depending on the fulfillment of certification requirements and the use of modern protocols for recovery and rehabilitation. In order to overcome the disparities identified and to attract resort economy business investments was proposed transformations in institutional support, economic and ecological control levers to ensure transparent and controlled business. Stimulating investment activity algorithm by economic interrelationships scheme in the resort economy territories was suggested.
Conclusions. Business activity planning depends on architectural and infrastructural state support at the resort territories. Resort economy business consists of social needs providing through natural healing assets use in health and rehabilitation. It was determined that investment flows to resort economy business depend on: proper communal infrastructure support, comprehensive technical assessment criteria application of buildings, obtaining certificates for activities, proper equipment and services, namely ISO 21426, ISO 17680. Diversification, modernization and preferences for innovative activities as creating new jobs lever, taking into account ecosystems value in the process of improving the population. Мета та завдання дослідження полягають у обґрунтуванні курортної економіки як галузі господарства; визначенні видів підприємницької діяльності, що входять до її складу; розвитку методичних підходів щодо виявлення диспропорцій в інвестуванні курортної сфери; розробці рекомендацій щодо формування економічних взаємозв’язків для залучення інвестицій у підприємництво галузі.
Методи дослідження. Теоретична база і результати дослідження складаються за допомогою методу теоретичного узагальнення та системного підходу для визначення понятійного апарату та сутнісного наповнення курортної економіки та видів підприємницької діяльності, що входять до її складу. У статті використані методичні рекомендації щодо оцінки показників розвитку курортної економіки, які включають індикатори економічного, соціального та екологічного зростання галузі за допомогою статистичного та графоаналітичного методів відображення результатів. Методів рандомізації та адаптованих методів фінансування (змішане, мезонінне, дотаційне).
Результати. Проведене дослідження актуалізує необхідність розвитку галузі курортної економіки з наявними комерційними закладами для задоволення потреб відпочиваючих за напрямами: фізична активність, оздоровчий туризм, психічне здоров’я, дієтологія, традиційна та комплементарна медицина, термальне/мінеральне оздоровлення, реабілітація та косметологія завдяки використанню природних лікувальних факторів (бальнеологічних, грязевих, кліматичних та споріднених). Виявлено основні диспропорції в інвестиційній діяльності підприємств курортної економіки, які пов`язані із інституціональною недосконалістю, нестачею інформаційного ресурсу для відображення галузі та соціальної її значущості, обмеженістю статистичної інформації, відсутністю механізму перерозподілу фінансової допомоги від міжнародних фінансових організацій, який би відповідав умовам прозорості щодо субсидіювання та кредитування не лише державних підприємств, а й приватних, в залежності від виконання вимог сертифікації та використання сучасних протоколів щодо оздоровлення та реабілітації. Для подолання виявлених у дослідженні диспропорцій та залучення інвестицій у підприємства курортної економіки запропоновано вдосконалення інституційного забезпечення, економіко-екологічні важелі контролю для прозорого та контрольованого ведення підприємництва, що сприятиме залученню додаткових інвестицій. Запропоновано схему економічних взаємозв’язків на територіях курортної економіки за допомогою алгоритму стимулювання інвестиційної діяльності в підприємства курортної економіки
Висновки. Планування бізнес-активності на курорті залежить від архітектурного та інфраструктурного державного забезпечення. Підприємництво в курортній економіці складається із забезпечення соціальних потреб населення у оздоровленні та реабілітації за допомогою використання природних лікувальних активів. Визначено, що інвестиційні потоки до підприємств курортної економіки залежать від: належного комунального інфраструктурного забезпечення, застосування критеріїв комплексної технічної оцінки будівель, отримання сертифікатів на діяльність, належного обладнання та послуг, а саме ISO 21426, ISO 17680. Запропоновано диверсифікація, модернізація та преференції для інноваційної діяльності, як важеля створення нових робочих місць із врахування цінності екосистем в процесі оздоровлення населення.