Корпоративно інтегроване управління групами та об’єднаннями підприємств - Гончар, В.В.; Калінін, О.В.; Орлова, А.А.; Федюк, Б.О. (Вісник економічної науки України, 2023)
Статтю присвячено теоретичному обґрунтуванню й розробці методичного забезпечення формування системи інтегрованого управління групами підприємств. Розкрито сутність, зміст та принципи побудови системи інтегрованого управління. Удосконалено методичний підхід до реалізації задач групового розвитку на основі узгодження інтересів членів групи. Розглянуто інтеграційні тенденції розвитку економіки. Удосконалено визначення інтегрованого управління як комплексної функціональної керуючої системи, що забезпечує розробку взаємозалежних управлінських рішень, кожне з яких робить свій внесок у загальну результативність діяльності підприємств і групи в цілому. Визначено, що утворення будь-якої групи підприємств та інтеграцію систем управління окремих її членів слід здійснювати на системній основі, для чого пропонується використання холархічних методів аналізу субцілісних об’єктів. Запропоновано кожне підприємство розглядати як окремий ієрархічний рівень в структурі групи, а до предмету інтегрованого управління відносяться всі дії і відносини між членами групи та усередині кожного з них.
Запропоновано будувати систему інтегрованого управління на певних принципах, які запропоновано розділити на: загальні принципи інтегрованого управління групою підприємств; принципи організації процесу інтегрованого управління; принципи організації структур інтегрованого управління; кібернетичні принципи управління складними системами. Відтак, система інтегрованого управління повинна впроваджуватися на комплексній основі, забезпечуючи взаємозалежне вирішення поставлених задач й одержання високих кінцевих результатів діяльності всіх учасників групи. Відповідно групу запропоновано розглядати як сукупність ланцюгів створення доданої вартості та поширення логістичної взаємодії, у якій члени групи розглядаються як окремі ланки логістичної системи. Таким чином, виникає інтегрована логістична мережа, основною метою якої постає створення таких організаційних й економічних умов, що дозволять максимально задовольнити вимоги всіх членів групи шляхом прийняття компромісних рішень та подолання невідповідності між різними елементами системи. Для полегшення побудови такої мережі було введено поняття інтегрованого ланцюга постачань й висвітлено етапи його побудови, розроблено типологію логістичних взаємин членів групи й подано схему взаємодії між вартісними ланцюгами, зорієнтовану на виникнення синергетичного ефекту для групи в цілому.
На основі проведеного аналізу інтеграційних тенденцій економіки було встановлено, що у будь-якому разі головними причинами неефективності діяльності групового об’єднання може бути або вибір не того партнера, або поганий менеджмент нового утворення. Це обумовило розробку в роботі технології оцінки організації та ефективності діяльності групи, заснованої на розрахунку певних параметрів та розробці шляхів доведення показників діяльності групи до оптимального значення. При цьому запропоновано виділення декількох груп показників й відповідних до них методів оцінки. До першої групи віднесено показники ефективності системи інтегрованого управління, що відбивають кінцеві результати функціонування групи. Друга група показників, що характеризує зміст процесу інтегрованого управління, враховує поточні витрати на підтримку апарату управління та його забезпечення. Інша розроблена група показників буде характеризувати конфігурацію групи підприємств та оцінювати відповідність СІУГП об’єкту управління. Це такі показники як: щільність групи, ступінь її централізації, гомогенності, замкненості, поширеності, структурної автономії та подібності, тіснота й сила ділових зв’язків, стійкість мережі. Їхній розрахунок дозволить більш ґрунтовно підійти до рішення основних завдань, які виникають перед системою інтегрованого управління. The article is devoted to the theoretical justification and development of methodical support for the formation of the system of integrated management of groups of enterprises. The essence, content and principles of building an integrated management system are revealed. The methodical approach to the implementation of group development tasks based on the coordination of group members’ interests has been improved. The integration trends of economic development are considered. The definition of integrated management as a complex functional management system, which ensures the development of interdependent management solutions, each of which makes its contribution to the overall performance of enterprises and the group as a whole, has been improved. It was determined that the formation of any group of enterprises and the integration of the management systems of its individual members should be carried out on a systemic basis, for which the use of holaric methods of analysis of sub-holistic objects is proposed. It is proposed to consider each enterprise as a separate hierarchical level in the group structure, and the subject of integrated management includes all actions and relations between group members and within each of them.
It is proposed to build a system of integrated management based on certain principles, which are proposed to be divided into: general principles of integrated management of a group of enterprises; principles of organizing the integrated management process; principles of organization of integrated management structures; cybernetic principles of managing complex systems. Therefore, the system of integrated management should be implemented on a comprehensive basis, ensuring the interdependent solution of the tasks and obtaining high final results of the activities of all members of the group. Accordingly, it is proposed to consider the group as a set of chains of added value creation and distribution of logistics interaction, in which the members of the group are considered as separate links of the logistics system. Thus, an integrated logistics network is created, the main goal of which is to create such organizational and economic conditions that will allow maximum satisfaction of the requirements of all members of the group by making compromise decisions and overcoming inconsistencies between various elements of the system. To facilitate the construction of such a network, the concept of an integrated supply chain was introduced and the stages of its construction were highlighted, a typology of logistic relationships of group members was developed, and a scheme of interaction between value chains was presented, oriented to the emergence of a synergistic effect for the group as a whole.
Based on the analysis of the integration trends of the economy, it was established that in any case, the main reasons for the ineffectiveness of the group association may be either the choice of the wrong partner or the poor management of the new entity. This led to the development in the work of the technology for evaluating the organization and the effectiveness of the group’s activity, based on the calculation of certain parameters and the development of ways to bring the indicators of the group’s activity to the optimal value. At the same time, it is proposed to select several groups of indicators and their corresponding assessment methods. The first group includes indicators of the efficiency of the integrated management system, which reflect the final results of the group’s functioning. The second group of indicators, which characterizes the content of the integrated management process, takes into account the current costs of maintaining the management apparatus and its provision. Another developed group of indicators will characterize the configuration of a group of enterprises and assess the compliance of the SIUGP with the object of management. These are such indicators as: the density of the group, the degree of its centralization, homogeneity, closedness, prevalence, structural autonomy and similarity, the closeness and strength of business ties, the stability of the network. Their calculation will allow a more thorough approach to the solution of the main tasks that arise before the integrated management system.