Повоєнне відновлення та розвиток критичної інфраструктури України - Микитенко, В.В. (Вісник економічної науки України, 2023)
Побудовано та обґрунтовано Алгоритм реконструктивного розвитку критичної інфраструктури України у воєнному та післявоєнному періодах замкненого типу з деталізацією поетапності використання прикладного й організаційно-економічного інструментарію, реалізацію якого на практиці передбачено провадити за сімома структурно й логічно взаємопов’язаними кроками виконання комплексу управлінських, техніко-технологічних та організаційно-економічних заходів щодо: І) оцінки стану інфраструктури; ІІ) планування реконструкції; ІІІ) фінансування; ІV) реконструкції; V) моніторингу та контролю; VI) регуляторного фреймворку (у відповідності до стандартів якості та безпеки);VII) розвитку комунікацій та залучення громадськості. Удосконалено комплекс методів і засобів із координації та регулювання діяльності Національної ради з відновлення України від наслідків війни та її робочих груп (а також деталізовано та конкретизовано їх завдання у цій площині, відповідальність суб’єктів управління) у відповідності до реалізації на практиці Алгоритму реконструктивного розвитку критичної інфраструктури України у воєнному та післявоєнному періодах, до якого включено: створення робочих груп та комітетів; проведення спільних засідань; використання інформаційних технологій; взаємодію зі стейкхолдерами та іншими зацікавленими сторонами; моніторинг та оцінку реалізації рекомендацій; законодавче регулювання; фінансове регулювання; технічне регулювання; розвиток інфраструктури; промоція Національної ради з відновлення України від наслідків війни. Запропоновано до використання методологічні обґрунтування: а) меж відповідальності та повноваження Національної ради з відновлення України від наслідків війни, яку вона та її робочі групи несуть за принциповими положеннями імплементації й реалізації на практиці Алгоритму реконструктивного розвитку критичної інфраструктури за визначення та формулювання пріоритетів реконструктивного розвитку і пріоритетних об’єктів критичної інфраструктури у воєнному та післявоєнному періодах для встановлення по-черговості їх відновлення; б) обов’язків і завдань національної ради щодо: виконання аналізу стану критичної інфраструктури; визначення загального попиту на послуги; визначення й встановлення ризиків; консультацій із експертами; залучення громадськості. The Algorithm for the reconstructive development of the critical infrastructure of Ukraine in the war and post-war periods of a closed type was built and substantiated, detailing the step-by-step use of applied and organizational-economic tools, the implementation of which in practice is planned to be carried out in seven structurally and logically interconnected steps of the implementation of a complex of managerial, technical-technological and organizational and economic measures regarding: I) assessment of the state of the infrastructure; II) reconstruction planning; ІІІ) financing; IV) reconstruction; V) monitoring and control; VI) regulatory framework (in accordance with quality and safety standards); VII) development of communications and public involvement. The complex of methods and means for coordinating and regulating the activities of the National Council for the Recovery of Ukraine from the Consequences of the War and its working groups has been improved (as well as their tasks in this area, the responsibilities of management entities have been detailed and specified) in accordance with the practical implementation of the Algorithm for the reconstructive development of critical infrastructure of Ukraine in the war and post-war periods, which includes: creation of working groups and committees; joint meetings; use of information technologies; interaction with stakeholders and other interested parties; monitoring and evaluation of implementation of recommendations; legislative regulation; financial regulation; technical regulation; infrastructure development; promotion of the National Council for the Recovery of Ukraine from the Consequences of the War. Methodological justifications are proposed for use: a) the limits of responsibility and authority of the National Council for the Recovery of Ukraine from the Consequences of the War, which it and its working groups bear according to the principle provisions of the implementation and practical implementation of the Algorithm for the reconstructive development of critical infrastructure for determining and formulating the priorities of reconstructive development and priority objects of critical infrastructure in the war and post-war periods to establish the sequence of their restoration; b) responsibilities and tasks of the National Council regarding: performing an analysis of the state of critical infrastructure; determining the general demand for services; identification and establishment of risks; consultations with experts; public involvement.