Управління відновлювальними ресурсами в енергетиці в контексті забезпечення економічної стійкості енергетичних систем - Луньов, Є.О. (Вісник економічної науки України, 2023)
Обґрунтовано еколого-економічні та фінансові аспекти управління відновлювальних ресурсів в енергетиці з оцінкою стратегічний розвитку відновлювальної сонячної енергетики відповідно до стандартів стійкого управління проєктами. Проведено оцінку потенціалу відновлювальних джерел енергії в Україні, який складає близько 454,4 кВт/год, що дорівнює 59,2 млн тонн. умовного палива за рік. Аналіз за 2016-2020 роки виявив, що збільшено потужності відновлювальної електроенергетичні до 10900 МВт, а виробництво «зеленої електроенергії» до 26 млрд кВт, а вироблення із відновлювальних ресурсів теплової енергії зросло до 5,85 млн т.
Розвиток відновлювальних ресурсів в енергетиці України забезпечувався випуском Зелених Єврооблігацій сталого розвитку (Green and Sustainability-linked bonds) терміном на п’ять років, випущений на суму 825 млн дол. США з рівнем дохідності 6,785%. Визначено, що Україна активно реалізує дії щодо отримання «зеленої» енергії та у Зеленій угоді (Green Deal), яка передбачає збільшення видобутку відновлювальних ресурсів в енергетиці та зростання їх частки до 20% відповідно до «Енергетичної стратегії України до 2035 року», що дозволить вітчизняному бізнесу підвищить енергозбереження та екологічну відповідальність, а отже об’єктивно з’явиться попит на «зелені» та «екологічні» інвестиції, «зелені» облігації, або «зелені» бони, що свідчать про розміщення коштів у енергоефективні та екологічні проєкти. The purpose of the study is to substantiate the environmental, economic and financial aspects of the management of renewable resources in the energy sector with an assessment of the strategic development of renewable energy. One has assessed the potential of renewable energy sources in Ukraine, amounting to about 454.4 kWh, which is 59.2 million tons of reference fuel per year. The 2016-2020 analysis revealed that the capacity of the renewable electric power industry was increased to 10,900 MW, and the production of green electricity was up to 26 billion kW, while the generation of thermal energy from renewable resources increased to 5.85 million tons.
The development of renewable resources was ensured by the issuance of Green and Sustainability-linked bonds for five years, amounting to 825 million USD with a yield rate of 6.785%. Directions were identified to increase the production of renewable resources in the energy sector and increase their share to 20% in accordance with the Energy Strategy of Ukraine until 2035. Therefore, there will be the demand for green and environmental investments and green bonds, indicating the placement of funds in energy efficient and environmental projects.