Українському народу – стабільний планомірностійкий людський розвиток (історико-аналітичні нариси: переосмислення минулого). Частина 4. Інституалізація економічного суверенітету незалежної України: витоки сьогодення - Фокін, В.П. (Вісник економічної науки України, 2023)
В статті, підготовленій у формі історико-аналітичних нарисів, викладені роздуми автора як державного діяча – останнього Голови Ради Міністрів УРСР і Першого Прем’єр-міністра суверенної і незалежної України. Наведені найбільш принципові положення Угоди про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД) керівниками Держав і Урядів та Заяви голів Урядів Білорусії, Російської Федерації і України стосовно створення єдиного економічного простору.
Нариси продовжили аналітичні оцінки попередніх статей автора стосовно методичних положень та результатів господарської реформи 1966-1990 рр. по підвищенню планово-економічної самостійності підприємств і об’єднань, галузей промисловості і народного господарства, республіканської економіки в цілому. Узагальнені методичні положення створення коштів фондів виробничого саморозвитку підприємств і об’єднань в контексті усуспільнення засобів виробництва як суб’єктів господарювання і управління.
Наведені приклади узгодження економічних інтересів республіки з Центром Союзу РСР і практики створення Робочих груп Ради Міністрів Української РСР по розробці проектів Закону УРСР “Про економічну самостійність Української РСР”, Концепції “Ринок України” і Програми переходу Української РСР на ринкову економіку. Особлива увага приділена розробці Програми надзвичайних заходів з подолання економічної кризи 1991-1995 рр.
Кожний підрозділ нарисів включає пропозиції автора щодо впровадження переосмислених урядових дій керівництвом України в повоєнний період.
Розкрита участь керівництва і фахівців підвідомчого ЕНДІ в науковому забезпеченні інституалізації окремих складових економічного суверенітету як основи укріплення його державності. Викладені методологічні положення двосекторної моделі змішаної економіки “План-Ринок” і базового варіанту Теорії управління соціально-економічними процесами на різних рівнях господарювання як альтернативних рішень діючої англосаксонської моделі ринкової економіки відкритого типу.
Стисло наведені підсумки діяльності Першого Уряду суверенної і незалежної України.
Розкрита сутність структурно-відтворювального підходу до формування цілісною, ефективної і гнучкої системи управління вугільним виробництвом в суверенній і незалежній державі.
Обґрунтовано визнання Планового сектору української моделі економіки “План-Ринок” як базису національного відродження. The article, prepared in the form of historical and analytical essays, presents the thoughts of the author as a statesman – the last Chairman of the Council of Ministers of the Ukrainian SSR and the First Prime Minister of sovereign and independent Ukraine. The most fundamental provisions of the Agreement on the establishment of the Commonwealth of Independent States (CIS) by the Heads of State and Government and the Statement of the Heads of Government of Belarus, the Russian Federation and Ukraine regarding the creation of a single economic space are given.
The essays continued the analytical assessments of the author’s previous articles regarding the methodological provisions and results of the economic reform of 1966-1990. to increase the planning and economic independence of enterprises and associations, branches of industry and the national economy, the republican economy as a whole.
Generalized methodical regulations for the creation of funds for production self-development funds of enterprises and associations in the context of the socialization of the means of production as business and management subjects.
Examples of the coordination of the economic interests of the republic with the Center of the USSR and the practice of creating Working Groups of the Council of Ministers of the Ukrainian SSR for the development of drafts of the Law of the Ukrainian SSR “On Economic Independence of the Ukrainian SSR”, the Concept of “Ukrainian Market” and the Program for the Transition of the Ukrainian SSR to a Market Economy are given. Special attention is paid to the development of the Program of Emergency Measures to Overcome the Economic Crisis of 1991-1995.
Each subsection of the essays includes the author’s proposals for the implementation of rethought government actions by the leadership of Ukraine in the post-war period.
The participation of the management and specialists of the sub-departmental Economic Scientific-Research Institute (ESRI) in the scientific provision of institutionalization of individual components of economic sovereignty as a basis for strengthening its statehood is disclosed. The methodological provisions of the two-sector model of the “Plan-Market” mixed economy and the basic version of the Theory of managing socio-economic processes at different levels of management as alternative solutions to the current Anglo-Saxon model of an open market economy are outlined.
The results of the activities of the First Government of sovereign and independent Ukraine are briefly given.
The essence of the structural and reproducible approach to the formation of a coherent, effective and flexible management system for coal production in a sovereign and independent state is revealed.
The recognition of the Planned Sector of the Ukrainian economy model “Plan-Market” as the basis of national revival is substantiated.