Plasma of underwater electric discharges with metal vapors - Boretskij, V.F.; Veklich, A.N.; Tmenova, T.A.; Cressault, Y.; Valensi, F.; Lopatko, K.G.; Aftandilyants, Y.G. (Вопросы атомной науки и техники, 2019)
This paper deals with spectroscopy of underwater electric discharge plasma with. In particular, the focus is on configuration where the electrodes are immersed in liquid and its application in nanoscience and biotechnology. General overview of the experimental approach adopted by authors aiming to study the water-submerged electrical discharge plasma and effects of various parameters on its properties is described. The electron density was estimated on the base of spectral line broadening and shifting. Pозглядаються особливості спектроскопії плазми підводного електричного розряду з домішками парів металів та його застосування в нано- та біотехнологіях. Зокрема, досліджується розряд між двома зануреними у воду металевими електродами. Наводиться детальний опис експериментальної методики з реалізації спектроскопічної діагностики плазми такого розряду. Концентрацію електронів оцінили на основі розширення та зсуву спектральної лінії. Pассматриваются особенности спектроскопии плазмы подводного электрического разряда с примесями паров металлов и его применения в нано- и биотехнологиях. В частности, исследуется разряд, возникающий между двумя погруженными в воду металлическими электродами. Приводится детальное описание экспериментальной методики по реализации спектроскопической диагностики плазмы такого разряда. Концентрацию электронов оценили на основе расширения и сдвига спектральной лини.