Multibeam system simulation - Martynenko, P.A. (Вопросы атомной науки и техники, 2019)
In this paper the possibility of calculating the dynamics of particles of an ion beam and an electron beam in a formation system was investigated. The results of the calculation are compared with the experimental data. Досліджено можливості розрахунку самоузгодженої системи з електронного та іонного пучків для моделі колективного прискорювача. Наведено результати чисельних розрахунків траєкторій заряджених частинок у триелектродній структурі. Обговорюється складна поведінка при чисельних розрахунках пучків зі струмом, обмеженим просторовим зарядом, методом трубок струму. Наводиться спосіб вибору параметра релаксації емісійного струму інжектора, при якому після завершення перехідного процесу в розрахунку досягається стаціонарний стан. Проведено порівняння результатів розрахунку з експериментальними даними як для сильнострумового інжектора електронів, так і для емітера іонів азоту. Обговорюється можливість розрахунку системи формування пучка іонів азоту при наявності електронного пучка. Изучены возможности расчета самосогласованного состояния электронного и ионного пучков для системы, используемой в модели коллективного ускорителя. Приведены результаты численных расчетов траекторий заряженных частиц в трехэлектродной структуре. Обсуждается сложное поведение при численных расчетах пучков с током, ограниченным пространственным зарядом, методом трубок тока. Приводится способ выбора параметра релаксации эмиссионного тока инжектора, при котором после завершения переходного процесса в расчете достигается стационарное состояние. Проведено сравнение результатов расчета с экспериментальными данными как для сильноточного инжектора электронов, так и для эмиттера ионов азота. Обсуждается возможность расчета системы формирования пучка ионов азота в присутствии электронного пучка.