The antimicrobial activity of magnetron sputtered Ag doped aluminum oxide coatings in vitro - Safonov, V.; Donkov, N.; Zykova, A.; Avramov, L.; Dudin, S.; Yakovin, S.; Naidenski, H.; Avramova, I. (Вопросы атомной науки и техники, 2019)
The effect of Ag-doped aluminium oxide coatings deposited by magnetron sputtering method on the antibacterial efficiency against Gram-positive, Gram-negative bacteria and fungi has been investigated. The structure and composition of coatings were analysed by means of scanning electron microscopy (SEM), energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDS), photoelectron spectroscopy (XPS) methods. The results of the study suggest that Ag-doped aluminium oxide coatings demonstrate improved bactericidal effect and have great potential in various medical applications. Досліджено вплив покриттів оксиду алюмінію зі сріблом, нанесених методом магнетронного напилення на антибактеріальну ефективність проти грампозитивних, грамнегативних бактерій та грибків. Структура та склад покриттів були проаналізовані за допомогою скануючої електронної мікроскопії (SEM), енергодисперсійної рентгенівської спектроскопії (EDS), методів фотоелектронної спектроскопії (XPS). Результати дослідження дозволяють стверджувати, що покриття оксиду алюмінію зі сріблом демонструють поліпшений бактерицидний ефект і мають великий потенціал використання в різних галузях медицини. Исследовано влияние покрытий оксида алюминия с серебром, нанесенных методом магнетронного напыления на антибактериальную эффективность против грамположительных, грамотрицательных бактерий и грибков. Структура и состав покрытий были проанализированы с помощью сканирующей электронной микроскопии (SEM), энергодисперсионной рентгеновской спектроскопии (EDS), методов фотоэлектронной спектроскопии (XPS). Результаты исследования позволяют утверждать, что покрытия оксида алюминия с серебром демонстрируют улучшенный бактерицидный эффект и имеют большой потенциал применения в различных областях медицины.