Північно-Західне Надчорномор’я і Троя: можливість контактів за доби ранньої бронзи - Іванова, С.В. (Археологія, 2018)
Поховання ямної культури поширені далеко за межами Північного Надчорномор’я — на Балканах, у Фракії,
Трансільванії і Альфельде. Але для ямної культури прямі
контакти з Анатолією не простежені. Нові польові дослідження дозволяють по-новому реконструювати взаємини населення Північно-Західного Надчорномор’я і Анатолії в епоху палеометалу. Ранний бронзовый век Северо-Западного Причерноморья представлен усатовской и буджакской/ямной культурами. Продвижение степного населения на запад традиционно связывают с ямной культурой; курганы с ямными погребениями известны в Балкано-Карпатском ареале. Связи степного населения с Передней Азией оказались более проблематичны. Early Bronze Age of the North-Western Black Sea Region is represented by the Usatovo and Budzhak/Yamna cultures. Advancement of the steppe population to the west is traditionally associated with Yamna culture. The barrows with Yamna graves are known in the Balkan-Carpathian area. The connections of the steppe population with the West Asia turned out to be more problematic.