Roman Lamps from the National Museum of History of Ukraine - Sheiko, I.M.; Puklina, O.O. (Археологія, 2019)
The article deals with a collection of ancient lamps from the
funds of the National Museum of History of Ukraine, covering
the period of the first centuries AD. Centers of production and
dating are clarified. Статтю присвячено публікації світильників римського часу, що зберігаються у колекції фондів Національного
музею історії України (НМІУ). Загальна кількість означених предметів складає 197 цілих форм та фрагментів.
Колекція містить предмети, що були досліджені протягом 1930—1940 рр. під керівництвом Л.М. Славіна в Ольвії,
переважно на ділянці «Нижнє місто». Через надзвичайну важливість цієї ділянки, автори вважають доцільним
опублікувати всю колекцію римських світильників, що походять зі згаданої ділянки.
Авторами було здійснено пошук найближчих аналогій не лише серед Північнопричорноморського регіону,
але й поза його межами, та уточнено датування.
До статті вміщено каталог, який нараховує 82 предмети, що є найбільш показовими серед колекції НМІУ.
Він містить коротку інформацію про зображення, розміри, датування та місце виробництва світильників перших
століть нашої ери з Ольвії.
Світильники, які зберігаються у фондах НМІУ, являють собою надзвичайно цінну колекцію виробів римського часу. З огляду на широкий хронологічний діапазон, згадані світильники дають можливість простежити основні
центри імпорту та частку місцевого виробництва найбільш пізнього етапу існування Ольвії, який досі є найменш вивченим. Частка місцевого виробництва світильників перших століть нашої ери, що походять з розкопок ділянки
«Нижнє місто» складає 30 %. Решта — імпорт з Італії, Малої Азії, Коринфу та інших античних центрів. Статья посвящена публикации светильников римского времени, хранящихся в коллекции фондов Национального музея истории Украины. Общее количество указанных предметов составляет 197 целых и фрагментированных
светильников. Коллекция содержит предметы, которые были исследованы в течение 1930—1940 гг. под руководством Л.М. Славина в Ольвии, преимущественно на участке «Нижний город». Из-за чрезвычайной важности
этого участка, авторы видят целесообразным опубликовать весь массив римских светильников, происходящих из
упомянутого участка.
Авторами был осуществлен поиск ближайших аналогий не только среди северопричерноморского региона, но
и за его пределами, и уточнена датировка.
В статье помещен каталог, который насчитывает 82 предмета, являющиеся наиболее показательными среди
коллекции НМИУ. Он содержит краткую информацию об изображении, размеры, датировки и место производства светильников первых веков нашей эры из Ольвии.
Светильники, которые хранятся в фондах Национального музея истории Украины, представляют чрезвычайно ценную коллекцию изделий римского времени. Учитывая широкий хронологический диапазон, упомянутые
светильники дают возможность проследить основные центры импорта и долю местного производства наиболее
позднего этапа существования Ольвии, который до сих пор является наименее изученным. Доля местного производства светильников первых веков нашей эры, происходящих из раскопок участка «Нижний город» составляет
30 %. Остальное — импорты из Италии, Малой Азии, Коринфа и других античных центров.