Analysis of uranium mobility and concentration process in objects of environment and patients’ kidney stones in Kharkiv region - Dikiy, N.P.; Lisovoy, V.N.; Bereznyak, E.P.; Kolupayev, S.M.; Lyashko, Yu.V.; Medvedeva, E.P.; Medvedev, D.V.; Hodyreva, Y.S. (Вопросы атомной науки и техники, 2021)
The specific activity of ²³⁵U and content of native uranium for the Kharkiv region in drinking water, soil, roots, the leaf of hydrophyte “Pistia stratiotes” and the samples of kidney stones obtained from patients with urolithiasis were measuring by using gamma activation analysis on linac accelerator of NSC KIPT. The whole sample contained alpha-emitter uranium. Проведено гамма-активаційний аналіз на ЛПЕ ННЦ ХФТІ для визначення вмісту природного урану та активності ²³⁵U у зразках навколишнього середовища (воді, ґрунті, водній рослині (гідрофіт)), а також у ниркових каменях пацієнтів. У всіх досліджених зразках був зареєстрований альфа-випромінювач ²³⁵U, який представляє значну небезпеку як для екосистеми, так і для здоров’я людини. Завдяки методу ІЧспектроскопії було показано, що для мешканців Харківського регіону характерна наявність ниркових каменів змішаного мінерального складу, домінуючим компонентом якого є вевеліт (моногідрат оксалату кальцію). Проведен гамма-активационный анализ на ЛУЭ ННЦ ХФТИ определения содержания природного урана и удельной активности ²³⁵U в объектах окружающей среды (воде, почве, водном растении (гидрофит)), а также в почечных камнях пациентов. Во всех исследуемых образцах был обнаружен альфа-излучатель ²³⁵U, который представляет серьезную опасность как для экосистемы, так и для здоровья человека. С помощью ИК-спектроскопии было показано, что для жителей Харьковского региона характерно наличие почечных камней смешанного минерального состава, доминирующим компонентом которого является вевеллит (моногидрат оксалата кальция).