An external beam technique of PIXE for uranium determination in environmental objects - Kuzmenko, V.V.; Levenets, V.V.; Omelnik, O.P.; Rolik, I.L.; Shchur, A.O. (Вопросы атомной науки и техники, 2019)
The possibilities of the determination of the content of uranium in materials of the nuclear fuel cycle and environmental objects using the nuclear-physical methods of analysis based on registration of characteristic X-rays excited by protons (PIXE) are considered. It is shown that the introduction to X-ray emission spectrometer the element with a wave dispersion – a pyrocarbon filter, using Bragg-Wulf reflection from the planes of the crystal lattice, makes it possible to reduce the detection limit of uranium in the presence of interfering impurities to a value of 0.0005 mas.%. The proposed approach can be used to determine Th, Pu, and other actinides. Розглянуто можливості визначення вмісту урану в матеріалах ядерного паливного циклу та об'єктів навколишнього середовища з використанням ядерно-фізичних методів аналізу на основі реєстрації характеристичного рентгенівського випромінювання, збуджуваного протонами (PIXE). Показано, що введення у спектрометр рентгенівського випромінювання елемента з хвильовою дисперсією – пірографітного фільтра, що використовує віддзеркалення Брегга-Вульфа від площин кристалічної решітки, дозволяє знизити межу визначення урану в присутності домішок, що заважають, до значення 0,0005 мас.%. Запропонований підхід може бути використаний для визначення Th, Pu та інших актинідів. Рассмотрены возможности определения содержания урана в материалах ядерного топливного цикла и объектах окружающей среды с использованием ядерно-физических методов анализа на основе регистрации характеристического рентгеновского излучения, возбуждаемого протонами (PIXE). Показано, что введение в спектрометр рентгеновского излучения элемента с волновой дисперсией – пирографитного фильтра, использующего отражение Брэгга-Вульфа от плоскостей кристаллической решетки, позволяет снизить предел определения урана в присутствии мешающих примесей до значения 0,0005 мас.%. Предложенный подход может быть использован для определения Th, Pu и других актинидов.