Совершенствование бесцеликовых способов охраны подготовительных горных выработок - Аксенов, А.В.; Васютина, В.В.; Пивень, Ю.А. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2007)
Розглянуті застосовані на шахті способи і засоби охорони підготовчих гірничих виробок як із застосуванням традиційних конструкцій із збірного залізобетону і литих смуг із матеріалів, що швидко твердіють, так і способи, які засновані на активному керуванні станом гірничого масиву. Лабораторними дослідженнями встановлено, що застосування в збірних конструкціях податливих прокладок збільшує їхню несучу спроможність і забезпечує необхідну податливість. The ways used on mines and means of protection of preparatory mine workings as with application of traditional constructions from modular ferry - concrete and cast strips from rapid-setting materials, and ways grounded on active control by a status of a mining massif are considered. By laboratory' researches is established, that the application in modular constructions of yielding slayings augments their bearing capacity and ensures a necessary compliance.