Magnetic system for cleaning the gamma beam at the LUE-40 electron linac output - Mytrochenko, V.V.; Perezhogin, S.O.; Selivanov, L.I.; Zhyglo, V.Ph.; Vodin, A.N.; Deiev, O.S.; Olejnik, S.M.; Timchenko, I.S; Kushnir, V.A. (Вопросы атомной науки и техники, 2022)
The bremsstrahlung of accelerated electrons passing through a converter is used to study multiparticle photo-nuclear reactions. The results of calculations, numerical modeling, design, and testing of a special magnetic cleaning system to obtain a “pure” beam of bremsstrahlung quanta when studying the cross-sections of such reactions at the LUE-40 linac are presented. The system is based on commercially available permanent magnets of rectangular cross-sections. The maximum on-axis field is 0.9 T, which provides sufficient separation of the electron beam and gamma rays at a distance of more than 90 mm from the magnet. Гальмівне випромінювання прискорених електронів, що проходять через конвертер, використовується для дослідження багаточастинкових фотоядерних реакцій. Наведено результати розрахунків чисельного моделювання, проєктування та випробування спеціальної системи магнітного очищення для отримання «чистого» пучка квантів гальмівного випромінювання при дослідженні перерізів таких реакцій на прискорювачі ЛУЕ-40. Система базується на основі наявних у продажу постійних магнітів прямокутного перерізу. Максимальне поле на осі становить 0,9 Тл, що забезпечує достатнє розділення електронного пучка й гамма-променів на відстані більше 90 мм від магніту. Тормозное излучение ускоренных электронов, прошедших конвертер, используется для изучения многочастичных фотоядерных реакций. Представлены результаты расчетов численного моделирования, проектирования и испытаний специальной системы магнитной очистки для получения «чистого» пучка тормозных квантов при исследовании сечений таких реакций на линейном ускорителе ЛУЭ-40. Система базируется на основе серийно выпускаемых постоянных магнитов прямоугольного сечения. Максимальное осевое поле составляет 0,9 Тл, что обеспечивает достаточное разделение электронного пучка и гамма-квантов на расстоянии более 90 мм от магнита.