Особливості біологічних властивостей збудника туберкульозу - Спасенко, О.; Холодна, Л. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Розглядаються проблеми поширення туберкульозної
інфекції у світі і в Україні. Значне зростання інфікова
ності паличкою Коха, зміна біологічних властивостей
штамів M. tuberculosis, розвиток полірезистентності до
антибактеріальних препаратів, а також тенденція до
посилення супутньої патології свідчать про недостат
ність механізмів імунного захисту організму людини. The problems of tubercular infection spread in the world as
well as in Ukraine are described. The considerable increase
of contamination by Koch’s bacillus, a change of M. tuber
culosis strain biological properties development of polyre
sistence to antibacterial preparations and the trend of con
comitant pathology increase are the evidences of human
organism immune protection system mechanism deficiency.