Комплексне лікування хворих на хіміорезистений недрібноклітинний рак легені з урахуванням молекулярно-генетичних особливостей пухлини - Суховерша, О.А. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2006)
Проаналізовані результати лікування 60 хворих з ІІІА стадією недрібноклітинного раку легені (НДРЛ) залежно від молекулярно-генетичних особливостей пухлин. Визначено, що висока експресія Her2/neu у поєднанні з мутацією р53 може слугувати маркером хіміорезистентності НДРЛ. Теоретично обгрунтовано та клінічно випробувано схему цитокінохіміотерапії із застосуванням Навельбіну при хіміорезистентному НДРЛ, яка забезпечує індивідуалізацію підходів до лікувальної тактики з урахуванням агресивності пухлини та молекулярно-генетичних факторів прогнозу. Ключові слова: недрібноклітинний рак легені, комплексне лікування, індукційна хіміотерапія, Навельбін. Treatment results in 60 patients suffering stage ІІІА non-small cell lung carcinoma (NSCLC) were analyzed in relation to molecular genetic properties of the tumor. High expression of Her2/neu combined with р53 mutation was found to serve as a marker of chemo-resistance to NSCLC. The scheme of cytokine chemotherapy with the use of Navelbin was both theoretically substantiated and clinically tested in chemo-resistant NSCLC which provides for individualized approaches toward medical tactics in view of both tumor aggressiveness and molecular genetic factors in prognosis. Key Words: non-small cell lung cancer, complex treatment, induction chemotherapy, Navelbin.