Проблеми і перспективи консервативної хірургії хворих на рак молочної залози. ІІ. Показання і протипоказання до біопсії сторожового лімфатичного вузла - Пащенко, С.М.; Волошин, М.А.; Волконітіна, О.В. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Проведено аналіз даних літератури щодо показань та протипоказань до біопсії сторожового лімфатичного вузла. Проаналізовано роль сучасних факторів прогнозу, які дозволяють індивідуалізувати показання до лімфаденектомії. Серед дискусійних питань найважливішою є проблема мікрометастазів у лімфатичних вузлах, яка вимагає подальших досліджень і вивчення чинників прогнозу розповсюдження пухлинних клітин по судинах лімфатичної системи. Важливим напрямком є впровадження неоад’ювантної хіміотерапії для розширення показань до біопсії сторожового лімфатичного вузла у хворих з пухлинами > 5 см. Ключові слова: рак молочної
залози, біопсія сторожового
лімфатичного вузла. here was done an analysis of information in literature concerning the indications and contraindications to the regional lymphatic node biopsy. There was analysed the role of modern factors of prognosis individualizing the indications to limfadenektomy. Among debatable questions the most important was the problem of mikro-metastases in lymphatic nods that requires the subsequent researches and study of factors of distribution prognosis of swelling cells in the vessels of the lymphatic system. The use of neoaduvantive chemotherapy is an important direction for expansion of indications for the biopsy of watch lymphatic node of patients with tumors more than 5 sm in size. Key Words: breast cancer, sentinel lymphatic node
biopsy.