Удила и псалии раннего железного века, найденные в Азербайджане - Гасанов, З.Г. (Археологія, 2017)
Основываясь на существующих классификациях удил и
псалиев Северного Кавказа и Восточной Европы в работе
предлагается классификация бронзовых удил из витого
стержня и не скрепленных трехдырчатых псалиев Азербайджана. На основі наявних класифікацій вудил і псаліїв Північного Кавказу і Східної Європи, в роботі пропонується
класифікація бронзових вудил із крученого стрижня і нескріплених псаліїв із трьома отворами з Азербайджану.
Комплекси, з яких походять досліджувані вироби, датуються другою половиною VIII і VII ст. до н. е. Більшість
вудил з окремими тридірковими псаліями з пам’яток Азербайджану походять з могильників, в яких було виявлено
вироби скіфського типу або обряд яких має аналоги в Дніпровському Правобережному Лісостепу. Ці дані вказують на зв’язок розглянутих виробів з культурами кімерійців і скіфів. Based on existing classifications of the horse-bits and cheek-pieces of the North Caucasus and Eastern Europe, the paper outlines
a classification of bronze cheek-pieces made of a twisted core and non-bonding three-hole cheek-pieces from Azerbaijan.
Burials where objects under the study originate from are dated back to the second half of the 8th and the 7th centuries BC. Most
of the studied bits with non-bonding three-hole cheek-pieces of Azerbaijan come from the burial grounds where Scythian type
objects were discovered or where a burial rite has analogies to those in the forest-steppe on the right bank of the Dnipro River.
This data indicates the connection of the studied artifacts with the cultures of the Cimmerians and the Scythians