Клініко-генеалогічне дослідження як перший етап обстеження хворих на рак ендометрія - Бучинська, Л.Г.; Поліщук, Л.З.; Глущенко, Н.М. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2006)
Проведено клініко-генеалогічне дослідження 134 хворих на рак ендометрія (РЕ) І стадії, які мешкали у м. Києві та Київській області. Встановлено, що у 45,5% родоводах хворих на РЕ наявні пухлини різного генезу. Виділені спадкові варіанти РЕ та варіанти у складі сімейного ракового синдрому, що становлять 29,5 і 70,5% кількості хворих з обтяженими родоводами відповідно. Показано, що частота РЕ, раку молочної залози, шлунково-кишкового тракту, легені зростає у сім’ях, у яких хворіють на рак один або двоє батьків. Автори вважають, що клініко-генеалогічне дослідження повинно стати невід’ємною складовою обстеження хворих на РЕ. Ключові слова: клініко-генеалогічне дослідження, рак ендометрія, пробанд, сімейний анамнез, обтяженість онкологічною патологією. Clinical and genealogical survey of 134 patients with endometrial cancer (EC) I stage, from Kiev and Kievan region were carried out. It was determined that association of tumors with different genesis was observed in 45.5% of patient ancestries with EC history. Inherited EC variants and variants as part of family cancer syndrome that give 29.5% and 70.5% from all cases with hereditary tainted, respectively. It was revealed that EC, breast cancer, gastrointestinal tract cancer, lung cancer frequencies increase in families which have at list one parent with cancer. Authors suggest that clinical and genealogical analysis should become integral part in examination of patients with EC. Key Words: clinical and genealogical analysis, endometrial cancer, proband, family anamnesis, hereditary tainted.