Діагностика та лікування при інвазивній грибковій інфекції у пацієнтів з онкологічними захворюваннями - Клименко, С.В. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Аспергільоз та кандидоз є найпоширенішими грибковими інфекціями у реципієнтів трансплантата гемопоетичних стовбурових клітин та інших категорій пацієнтів онкологічного профілю. Стратегія щодо зниження захворюваності та смертності від цих інфекцій включає антигрибкову профілактику, емпіричну терапію хворих з тривалою лихоманкою і нейтропенією та преемптивну терапію. Протигрибкове лікування базується на застосуванні амфотерицину B, його ліпідних похідних, тріазолів, ехінокандинів. Вориконазол* є препаратом вибору для лікування більшості пацієнтів з інвазивним аспергільозом. Ключові слова: онкологічні
захворювання, грибкова
інфекція, аспергільоз, кандидоз,
лікування. Aspergillosis and candidiasis and are the
most common fungal infections in hematopoietic stem
cell transplant recipients and other oncology patients.
Strategies for reducing the morbidity and mortality
associated with these infections include antifungal
prophylaxis, empiric therapy in patients with persistent
fever and neutropenia, and preemptive therapy.
Antifungal therapies include amphotericin B and its
lipid formulations, the triazoles, and the echinocandins.
Voriconazole is the initial choice in most patients with
invasive aspergillosis.
Key Words: oncological disorders, fungal
infections, aspergillosis, candidiasis, treatment.