До ювілею скіфської археології - Скорий, С.А.; Козир, І.А. (Археологія, 2014)
Для численної когорти фахівців-археологів,
як і для культурної спільноти загалом, 2013 р.
став роком славнозвісного ювілею — 250-річчя
скіфської польової археології. У 1763 р. за дорученням командира Нової Сербії, майбутнього
губернатора Новоросійської губернії, генерал-поручника
О.П. Мельгунова (1722—1788) був
розкопаний великий курган Лита (Червона)
Могила біля с. Кучерові Буєраки неподалік від
фортеці Святої Єлизавети. Сучасним географічним орієнтиром цього місця є села Копані
та Топило Знам’янського р-ну Кіровоградської
обл. У подальшому пам’ятка отримала назву
Мельгуновський курган.