Деякі показники клітинного імунітету у дітей з гострою лімфобластною лейкемією під час проведення хіміотерапії та у період довготривалої ремісії - Дубей, Л.Я.; Поліщук, Р.С.; Купчак, О.І.; Цимбалюк, І.П.; Трояновська, О.О.; Скоропад, Л.Л.; Козлова, О.І. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2006)
У 87 дітей, хворих на гостру лімфобластну лейкемію (ГЛЛ), методом проточної цитофлюорометрії проведено під час програмної хіміотерапії та у різні терміни довготривалої ремісії дослідження окремих показників клітинного імунітету. Максимальне їх пригнічення виявлено під час реіндукційної хіміотерапії. Повне відновлення субпопуляцій Т-лімфоцитів відзначають у пізні періоди довготривалої ремісії, у той же час кількість CD19+ і CD16/56+-клітин лімфоцитів залишається зменшеною. Ключові слова: діти, гостра лімфобластна лейкемія, програмна терапія, довготривала ремісія, клітинний імунітет. In 87 children with acute lymphoblastic lymphoma, some immunity indices were studied using flow cytofluorometry during program chemotherapy and at various times during a long-term remission. The maximum inhibition was observed during reinductive chemotherapy. Full restoration of Т lymphocyte subpopulations was observed in late periods of a long-term remission. The number of CD19+ lymphocytes still remained to be reduced. Key Words: children, acute lymphoblastic lymphoma, program therapy, long-term remission, cell-mediated immunity.