Лікування хворих на стромальні (GIST) пухлини товстої кишки - Колеснік, О.О. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2006)
Приведені ретроспективні дані про результати лікування 94 хворих на стромальні пухлини товстої кишки. Обговорюється роль та місце хірургічного лікування, хіміотерапії та променевої терапії. Викладені сучасні уявлення щодо патогенетичного підходу у лікуванні GIST. Загальна 5-річна виживаність пацієнтів після радикального хірургічного лікування становила 48%. Стадія захворювання та можливість виконання радикальної хірургічної резекції є визначальними для прогнозу виживаності хворих з GIST. Використання променевої терапії та системної хіміотерапії — малоефективне. Препарат іматиніб (Глівек® «Novartіs Pharma») — високоефективний патогенетичний засіб для лікування метастатичних форм GIST. Ключові слова: GIST, лікування, хірургічний метод, іматиніб. Results of treatment of 94 patients with stromal tumors of the colon where reported. The role and place of surgical treatment, radio- and chemotherapy are discussing. Modern conceptions of GIST, treatment based on pathogenesis, are presented. The general five-year survival of patients after radical surgical treatment was 48%. The stage of disease and the possibility of radical resection performence are determinative for prediction of patient survival. Systemic chemotherapy and radiotherapy are ineffective. Imatinib is highly effective during the treatment of metastatic forms of GIST. Key Words: GIST, treatment, imatinib.