Клінічне значення зональної реопневмографії у визначенні операбельності хворих на рак легені - Шевченко, А.І.; Колеснік, О.П. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
У лікуванні хворих на рак легені (РЛ) за останні роки були досягнуті певні успіхи. Це, перш за все, пов’язано із розвитком хірургічних методів. Сама операція, яка супроводжується втратою або частки легені, або навіть однієї з легень може поглибити стан дихальної недостатності і призвести до погіршення якості життя хворого. Тому для визначення функціональної операбельності надзвичайно актуальним є визначення до операції компенсаторних можливостей здорової легені. Мета роботи — за допомогою рентгенологічних методів, а саме: комп’ютерної томографії (КТ), ангіопульмографії та інтраопераційних спостережень підтвердити можливість використання реопневмографії для визначення функціональної операбельності хворих на РЛ. Нами виконані і проаналізовані реопневмограми у 27 хворих на РЛ, які перебували на обстеженні й лікуванні у торакальному відділенні Запорізького обласного клінічного онкологічного диспансеру. Зіставленням результатів рентгеноскопії, КТ, ангіопульмографії та операційних знахідок з реографічними даними встановлено, що останні достовірно відображають порушення вентиляції і кровотоку у хворих на РЛ. Це є приводом для широкого використання зональної реопневмографії для визначення функціональної операбельності цієї категорії хворих. Ключові слова: рак легені, реопневмографія, оперативне лікування. In last time achieved some success in treatment of lung cancer (LC). It depends from development of surgical treatment. Operation (removing parts or all pulmonum) can made worse health and patient’s quality of life. Therefore very important is definition compensation abilities of patient. Aim of our work is confirm possibilities of using reopneumography for definitions of operableness patient with LC with help X-ray, computed tomography (CT) scan, angiopulmonography and operation findings. We made and analyzed reopneumograms 27 patients with LC that treated in Zaporozhye regional clinical oncology cancer. After comparison of CT-scan, angiopulmonography data and operation findings we find out that reopneumography significant represent of ventilation and blood supply abnormalities in patients with LC. It allows wide using zonal reopneumography for determination of functional patient operableness. Key Worlds: lung cancer, reopneumography, operation.