Порівняльна характеристика результатів ендоскопічного і цитоморфологічного методів у діагностиці раку шлунка за даними Івано-Франківського окод за 10 років - Костінський, І.Ю.; Хананаєв, Л.І.; Романчук, В.Р.; Гончар, В.Г.; Юркевич, Є.М.; Дяків, Б.П.; Мицак, М.Й. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Проведено зіставлення результатів ендоскопічного і цитологічного методів дослідження в діагностиці при підозрі на рак шлунка (293 випадки) та раку шлунка (1223 випадки) за 10 років (1992–2001 рр). Результати цитологічних досліджень були зіставлені з гістологічними даними. Ураження шлунка відзначали в усіх вікових групах – від 20–29 (поодинокі випадки) до 70 років і старше; із віком кількість уражень раком шлунка збільшувалася. Для встановлення точного діагнозу з подальшим призначенням адекватного лікування слід комплексно засто- сувати ендоскопічний, цитоморфологічний, гістологічний методи дослідження. Ключові слова: рак шлунка, вік,
ендоскопія, цитоморфологія. It has been carried out the comparision of results of endoscopic and cytological methods of investigation in suspicion diagnostics for stomach (293 patients) and stomach cancer (1223 patients) for 10 years (1992–2001). Stomach cancer incidence increased with the patients age, its the most frequent was observed at the age group of 60–69 years. Systemic complex usage of endoscopic, cytomorphological, histological and other methods of investigation promotes for making diagnosis with further administration of proper treatment. Key words: stomach cancer, age, endoscopy,
cytomorphology.