Кургани бiля с. Качкарiвка - Євдокiмов, Г.Л.; Данилко, Н.М.; Пустовалов, С.Ж. (Археологія, 2020)
До наукового обігу вводяться матеріали курганів, розташованих на правому березі нижнього Дніпра, які були досліджені Краснознаменською експедицією Інституту археології НАН України в 1995 р. Загалом досліджено 27 поховань, переважно ранньої бронзи, які знаходилися в трьох курганах, що потрапили до зони меліорації між сc. Качкарівка та Саблуківка Бериславського р-ну Херсонської обл. Загальна кількість курганів у групі сягає 16. Доба бронзи з цього регіону вивчена вкрай недостатньо. Тому поховання, що друкуються, істотно доповнюють уявлення про нього. Як і в інших місцях, перші ямні поховання в курганах орієнтовані по лінії схід–захід. Пізніші поховання орієнтовані за колом. Форма поховальних споруд, положення небіжчиків є типовим для цього регіону. Це прямокутні ями з виділеними кутами, які мають заплічки чи уступи. На ранньому етапі небіжчики лежать на спині з підігнутими в колінах ногами. На пізньому — на правому або лівому боці. Привертають увагу дитячі ямні поховання із значним інвентарем. Для доби ранньої бронзи це є свідченням наявності потужного соціального центру ямного населення. Разом з тим поховання дорослих людей не виділяються ні розмірами, ні інвентарем. Крім посуду, серед речей знайдено достатньо рідкісні дві «флейти Пана» — кістяні музичні інструменти із середніх частин кісток птахів. Також важливим є знахідка ямного горщика в інгульському похованні, що є ще одним свідченням тривалого співіснування цих двох груп населення. В научный оборот вводятся материалы курганов, расположенных на правом берегу нижнего Днепра, исследованные Краснознаменской экспедицией Института археологии Национальной академии наук Украины в 1995 г. В целом исследовано 27 погребений, преимущественно ранней бронзы, которые находились в трех курганах, попадавших в зону мелиорации между сс. Качкаровка и Саблуковка Бериславского р-на Херсонской обл. Общая численность курганов достигает шестнадцати единиц. Эпоха бронзы этого района изучена крайне недостаточно. Поэтому публикуемые погребения существенно дополняют представления о нем. Как и в других местах, первые ямные погребения в курганах ориентированы по линии запад–восток, более поздние погребения ориентированы по кругу. Форма погребальных сооружений, положение погребенных людей является типичным для данного региона. Это прямоугольные ямы с выделенными углами, имеющие заплечики или уступы. На раннем этапе покойники лежат на спине с подогнутыми в коленях ногами, на позднем же — на правом или левом боку. Привлекают внимание детские ямные погребения с большим количеством инвентаря. Для эпохи ранней бронзы это является свидетельством наличия мощного социального центра ямного населения. Вместе с тем погребения взрослых людей не выделяются ни размерами, ни инвентарем. Кроме керамики, среди вещей найдено два достаточно редких предмета — флейты Пана — костяные музыкальные инструменты из средних частей костей птиц. Также важной является находка ямного горшка в ингульском погребении, что является еще одним свидетельством длительного сосуществования этих двух групп населения. The materials of the mounds located on the Lower Dnieper Right Bank, investigated by the Krasnoznamiansk expedition of the Institute of Archaeology of the National Academy of Sciences of Ukraine in 1995, are introduced into scientific circulation. In total, 27 burials were examined, mainly of the Early Bronze Age, which were located in three burial mounds that fell into the reclamation zone between the villages of Kachkarovka and Sablukovka of the Beryslavskyi district of the Kherson Region The total number of mounds reaches 16 units. The Bronze Age of this region has been extremely insufficiently studied. Therefore, the published burials substantially supplement the understanding of it. As in other places, the first Yamna culture burials in the mounds are oriented along the west-eastern line, the later burials are oriented in a circle. The shape of the graves, the position of the buried people is typical for this region. These are rectangular pits with marked corners, shoulders or ledges. At a later stage — on the right or left side. Children’s Yamna culture graves with a large amount of inventory draw attention. For the Early Bronze Age, this is evidence of the presence of a powerful social center of the Yamna population. At the same time, the burials of adults are not distinguished by either size or inventory. In addition to ceramics, among the items were found two rather rare items — Pan’s flutes — bone musical instruments made of the middle parts of bird bones. Also important is the discovery of a Yamna culture pot in an Ingul grave, which is another evidence of the long-term coexistence of these two groups of population.