Досвід застосування філстиму (філграстиму) при лікуванні хворих з лімфомою ходжкіна групи високого ризику - Крячок, І.А.; Мартинчик, А.В.; Титоренко, І.Б.; Філоненко, К.С.; Алєксік, О.М.; Каднікова, Т.В.; Новосад, О.І.; Кущевой, Є.В.; Пастушенко, Я.В. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
а базі відділення онкогематології Національного інституту раку в рамках протоколу клінічного дослідження проводили вивчення ефективності та безпеки препарату Філстим виробництва ВАТ «Біофарма» (Україна) у дорослих з нейтропенією, що розвинулася внаслідок поліхіміотерапії при лімфомі Ходжкіна групи високого ризику. У дослідження було включено 30 пацієнтів. Ефективність досліджуваного препарату становить 100%; його дія призводить до статистично значимого збільшення кількості лейкоцитів і нейтрофілів. Препарат характеризується задовільною переносимістю. Характер побічних явищ і ступінь їх прояву не відрізнявся від таких, що описані в літературі. Ключові слова: колонієстимулюючі фактори росту, філграстим, Філстим, нейтропенія, хіміотерапія, лімфома Ходжкіна, ефективність, токсичність. In the Department of Oncoheamatology in National cancer institute was performed the study for investigation effectiveness and safety of Filstim («Biofarma») in high risk patients with Hodgkin’s lymphomas with neutropenia as a result of chemotherapy. 30 patients were included in the study. Effectiveness of the drug was 100%. Filstim statistically significant increases the number of leucocytes and neutrofils in the patients’ blood. The drug is good tolerated and its side effects and their severity is the same as describe in literature. Key Words: colony stimulating factors (CSF), neutropenia, filgrastim, Filstim, chemotherapy, Hodgkin’s lymphoma, effectiveness, toxicity.