Моніторинг забруднення систем грунт—рослина фітотоксичними елементами в зелених зонах м. Київ - Луцишин, О.Г.; Радченко, В.Г.; Палапа, Н.В.; Яворовський, П.П. (Доповіді НАН України, 2010)
Наведено результати монiторингу екологiчного стану зелених зон м. Київ. Данi по накопиченню фiтотоксичних елементiв (Na, Cl, Pb, Cd) у грунтi та корiннi, листках i корi Tilia cordata Mill., Acer platanoides L., A. pseudoplatanus L., A. saccharinum L., що є найпоширенiшими у вуличних насадженнях, свiдчать про вкрай небезпечний рiвень техногенного та антропогенного забруднення довкiлля столицi України. The results of the ecological condition monitoring of green zones of Kyiv are presented. Data on accumulation of phytotoxic elements (Na, Cl, Pb, Cd) in ground, roots, leaves, and a bark of Tilia cordata Mill., Acer platanoides L., A. pseudoplatanus L. and A. saccharinum L. testify to the extremely dangerous level of technogenic and anthropogenous environmental contaminations of the capital of Ukraine.