Анализ интегральных характеристик транспорта кислорода в организме человека по данным обследований и на математической модели капиллярной сети в виде клеточного автомата - Кнышов, Г.В.; Настенко, Е.А.; Максименко, В.Б.; Кравчук, А.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Мережу капiлярiв змодельовано за допомогою клiтинного автомата. Модель характеризується широким спектром динамiчних властивостей капiлярного кровотоку i насичення тканин киснем. У той же час усереднена величина насичення тканин киснем пiдтримується на приблизно постiйному рiвнi в широкому дiапазонi кисневої потреби тканин. Отримано досить добру вiдповiднiсть результатiв теоретичних дослiджень з емпiричними даними. A capillary network is modeled as a cellular automaton. A model demonstrated a high variety of dynamical properties of the capillary blood flow and the tissue oxygen saturation. At the same time, the mean level of tissue oxygen saturation is supported on an approximately constant level in the whole range of tissue oxygen demand. A good accordance of the results of empiric and theoretical investigations is obtained.