Increasing the corrosion resistance of welded joints of heat-resistant nickel alloy with steel - Bolshakov, V.I.; Kalinin, O.V.; Kalinina, N.E.; Hlushkova, D.B.; Voronkov, O.I.; Ryzhkov, Y.V.; Stepanyuk, A.I. (Вопросы атомной науки и техники, 2022)
For parts and assemblies of a turbopump unit (TPU) and a liquid rocket engine, welded joints of steel and heat-resistant alloys are used. Considering that the search for replacements by several materials at once, the study of their mutual compatibility in a product takes considerable time and money. Therefore, it would be better to replace it with one alloy, and the unification of the material used allowed the structure to work as a whole. After exploring various options, the substitutes for research were selected inconel 718. Для виготовлення деталей і вузлів турбонасосного агрегату (ТНА) і рідинного ракетного двигуна застосовуються зварні з'єднання з корозійно-стійкими сталями і жароміцними сплавами, які вимагають різних режимів термічної обробки для досягнення рівня механічних властивостей, зазначених у конструкторськой документації. З огляду на те, що пошук заміни відразу декількох матеріалів, їх відпрацювання у виробництві і дослідження взаємної сполучності при температурно-силових впливах у виробі, може зайняти значний час і кошти, найкращою була б заміна на один сплав, а уніфікація застосовуваного матеріалу дозволила конструкції працювати як єдине ціле, що підвищило б технологічність виробів. Після вивчення різних варіантів заміни, для дослідження було обрано inconel 718. Для изготовления деталей и узлов турбонасосного агрегата (ТНА) и жидкостного ракетного двигателя применяются сварные соединения с коррозионно-стойкими сталями и жаропрочными сплавами, требующие разные режимы термической обработки для получения уровня механических свойств, обозначенных в конструкторской документации. Учитывая, что поиск замены сразу нескольких материалов, их отработка в производстве, исследование взаимной сочетаемости при температурно-силовых воздействиях в изделии может занять значительные время и средства, то наилучшей была бы замена на один сплав, а унификация применяемого материала позволила конструкции работать как единое целое и повысила бы технологичность изделий. Изучив разные варианты замены, для исследований был выбран inconel 718.