Контактна взаємодія наночастинок золота з пухлинними клітинами: вплив розміру та концентрації - Рєзніченко, Л.С.; Шпильова, С.І.; Грузіна, Т.Г.; Дибкова, С.М.; Ульберг, З.Р.; Чехун, В.Ф. (Доповіді НАН України, 2010)
Встановлена виражена концентрацiйна та розмiрна залежнiсть контактної взаємодiї наночастинок золота з пухлинними клiтинами лiнiї U937 i величини акумуляцiї цих частинок даним типом клiтин. Процеси характеризуються швидкою кiнетикою: максимум зв’язування наночастинок золота пухлинними клiтинами досягається протягом 3–5 хв. Вiзуальне пiдтвердження цих процесiв отримано методами конфокальної мiкроскопiї та трансмiсiйної електронної мiкроскопiї. Концентрацiйний оптимум взаємодiї наночастинок золота з клiтинами лiнiї U937 знаходиться в дiапазонi ~ (0,1–1,0) нг металу/кл. для частинок усiх дослiджених розмiрiв (~ 10, ~ 20, ~ 30, ~ 45 нм). Найактивнiшою є акумуляцiя наночастинок золота розмiром ~ 30 нм. It is shown that the gold nanoparticle size and concentration significantly influence its interaction with and the accumulation by U937 tumor cells. The cell-particle interaction is characterized by the fast kinetics and the maximum linkage during 3–5 min. The confocal and transmission electron microscopy methods were used for the visual confirmation of the contact interaction of gold nanoparticles and their accumulation by U937 cells. The concentration optimum for the interaction is ~ (0.1–1.0) ng metal/cell for the particles of all examined sizes. The most effective accumulation of gold nanoparticles by U937 cells is observed for particles with the average dimension ~ 30 nm.