Чи можуть білки таутомеризувати основи ДНК: фізична відповідь на біологічно важливе запитання - Броварець, О.О.; Булавін, Л.А.; Говорун, Д.М. (Доповіді НАН України, 2010)
На простих модельних системах сучасними квантово-механiчними методами доведено, що бiологiчно приваблива iдея про таутомеризацiю основ ДНК бiлками, зокрема реплiкативного комплексу, є неадекватною з фiзичної точки зору. Висловлено припущення про те, що цi бiлки, швидше за все, виконують дiаметрально протилежнi функцiї, а саме — контролюють таутомерний статус основ ДНК. Using simple modeling systems and modern quantum-mechanical methods, it is shown that the biologically alluring concept of the tautomerization of base pairs of DNA by proteins is inadequate from the physical point of view. The assumption that these proteins probably execute antipodal functions, namely they control the tautomeric status of the base pairs of DNA, is made.