Структурні перетворення колагену при електрозварюванні м'яких біологічних тканин - Патон, Б.Є.; Булавін, Л.А.; Актан, О.Ю.; Забашта, Ю.Ф.; Лебедєв, О.В.; Подпрятов, С.Є.; Дубко, А.Г.; Іванова, О.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Запропоновано молекулярну модель структурних змiн, що вiдбуваються при електрозварюваннi м’яких бiологiчних тканин. В основi даної моделi покладено той факт, що основну роль в такому з’єднаннi вiдiграє взаємодiя колагенових структур, якi утворюють сiтку. Показано, що процес утворення або руйнування цих структур мiстить двi стадiї: стадiя переходу клубок — спiраль та стадiя утворення чи руйнування вузлiв. Експериментально дослiджено кiнетику цих стадiй. Встановлено, що напруження, яке виникає в тканинах пiд час електрозварювання, є сумою двох складових: напруження, спричиненого зовнiшньою механiчною силою, та напруження, викликаного дiєю електричного поля. A molecular model of the structural changes which occur during the electrowelding of soft biological tissues is proposed. It is assumed that the basic role is played by the interaction of the collagen structures which form a grid. It is shown that the process of formation of or destroying these structures contains two stages: the “coil helix” transition and the stage of formation or destruction of units. The kinetics of these stages is experimentally investigated. It is established that the stress, which appears in tissues during the electrowelding, is a sum of two components: the stress caused by an external mechanical force and the stress caused by the action of an electric field.