New Hypothesized Musical Instruments of the European Neolithic - Pomberger, B.M.; Kotova, N.S.; Stadler, P. (Археологія, 2021)
New finds from the Early Neolithic settlements in Austria and
Hungary reconstructed as the first ceramic bells are published
in the article. Modern copies of such bells were made and their
sound was recorded. Статтю присвячено знахідкам виробів, реконструйованих як глиняні дзвіночки. Артефакти знайдено на ранньонеолітичних поселеннях Брунн 3 у Нижній Австрії (культура лінійно-стрічкової кераміки, 5340—5265 рр. до н. е.)
та Гелленхаза в Західній Угорщині (старчевська культура, 5800—5500 рр. до н. е.). Ці керамічні вироби мають
пірамідальну форму, висоту близько 6,5 см і отвір у верхній частині. Автор розкопок Гелленхази вважає ці предмети тягарцями, однак в археологічних об’єктах їх зафіксовано разом із глиняними флейтами, що дозволяє запропонувати іншу інтерпретацію. Глиняні моделі дзвіночків, виготовлені за зразками з обох поселень, уможливили
вивчення їхнього звучання. Воно було доволі глухим. Це, мабуть, і зумовило той факт, що вироби розбили й викинули. На поселеннях культури лінійно-стрічкової кераміки Брунн 2 та Брунн 3 досліджено будинки, де в ямах
концентрувалися неординарні предмети: дзвіночки, флейти, статуетки, амулети, амфори, імпортний посуд. Усі
статуетки були умисно розбиті, очевидно, під час церемоній, які, ймовірно, були пов’язані зі спорудженням будинків. Такі обряди могли супроводжуватися споживанням напоїв із амфор, які в побуті практично не використовувалися, зважаючи на рідкість відповідних знахідок. Про музичний супровід церемоній свідчать і залишки флейт
та дзвонів. Саме у будинках із незвичайними предметами й зосереджені уламки імпортних посудин, ідентичних
кераміці з угорських неолітичних стоянок культури Старчево та угорського варіанту культури ранньої лінійнострічкової кераміки. Імовірно, для участі у певних церемоніях запрошували сусідні дружні групи населення,
передовсім неолітичних мешканців Західної Угорщини. Статья посвящена находкам глиняных изделий, которые реконструированы как глиняные колокольчики.
Они найдены на ранненеолитических поселениях Брунн 3 в Нижней Австрии (5340—5265 гг. до н. э., культура
линейно-ленточной керамики) и Гелленхаза в Западной Венгрии (5800—5500 гг. до н. э., старчевская культура).
Рассматриваемые керамические изделия имеют пирамидальную форму, высоту около 6,5 см и отверстие в верхней части. Автор раскопок Гелленхазы считает их грузиками, однако они найдены в археологических объектах
вместе с глиняными флейтами, что позволяет предложить иную их интерпретацию. Глиняные модели колокольчиков, изготовленные по образцам из обоих поселений, позволили изучить их звучание. Оно было довольно глухим, что, видимо, и стало причиной того, что изделия были разбиты и выброшены. На поселениях культуры
линейно-ленточной керамики Брунн 3 и 2 в некоторых домах размещались ямы, в которых концентрировались
неординарные предметы: колокольчики, флейты, статуэтки, амулеты, амфоры, импортная посуда. Все статуэтки
были целенаправленно разбиты, скорее всего, во время церемоний, которые, видимо, были связаны со строительством этих домов, принадлежавших лидерам общин. Эти обряды могли сопровождаться распитием напитков
из амфор, которые в быту практически не использовались, так как их находки редки. О музыкальном сопровождении церемоний свидетельствуют остатки флейт и колокольчиков. Именно в домах с необычными предметами сосредоточены обломки импортных сосудов, идентичных керамике из венгерских неолитических стоянок
культуры Старчево и венгерского варианта культуры ранней линейно-ленточной керамики. Вероятно, для участия в некоторых церемониях приглашались соседние дружественные группы населения, и, в первую очередь,
неолитические обитатели западной Венгрии.