QSAR-анализ противогерпетической активности макрогетероциклических соединений и их структурных аналогов - Артеменко, А.Г.; Ляховский, А.В.; Муратов, Е.Н.; Басок, С.С.; Лозицкий, В.П.; Федчук, А.С.; Гридина, Т.В.; Кузьмин, В.Е. (Доповіді НАН України, 2010)
Проведено аналiз зв’язку структура — противогерпетична активнiсть для ряду азотовмiсних макрогетероциклiв i бензокраун-ефiрiв з використанням двох методiв: симплексного методу представлення молекулярної структури i циркулярної моделi молекул. З використанням кожної з отриманих моделей був виконаний кiлькiсний аналiз впливу структурних фрагментiв на противогерпетичну активнiсть. На пiдставi отриманої iнформацiї проведено молекулярний дизайн перспективних сполук та експериментальне пiдтвердження їхньої активностi. The analysis of the structure-antiherpetic activity relationship for nitrogen-containing cyclic compounds with the usage of QSAR methods on the basis of the simplex representation of a molecular structure and the circular model has been carried out. Structural factors which are responsible for the antiherpetic activity realization are determined on the basis of the interpretation of the developed adequate models. Several highly active compounds have been designed on the basis of this information. The high antiherpetic activity for three of them is confirmed experimentally.