Фазові рівноваги в багатій на мідь області концентрацій системи Y–Cu–Ga при 800 ºС - Білявина, Н.М.; Тимошенко, М.В.; Тітов, Ю.О.; Марків, В.Я.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2010)
На пiдставi дослiдження багатих на мiдь сплавiв системи Y−Cu−Ga побудовано фрагмент iзотермiчного перерiзу цiєї системи при 800 ºС. Показано, що в дослiдженiй областi концентрацiй системи утворюється шiсть потрiйних фаз: 1 — YCu6,0−5,5Ga6,0−6,5(структура типу ThMn12); 2 — YCu6,8Ga4,2 (BaCd11); 3 — YCu6,4Ga4,6 (SmCu6,2Ga4,8); 4 — Y2Cu13,2−8,5Ga3,8−8,5 (TmMn5,2Ga4,8); 5 — YCu4,7−3,5Ga0,3−1,5 (CaCu5); 6 — YCu1,5−2,5Ga3,5−2,5 (CaCu5). The Cu-rich part of the isothermal section of the Y−Cu−Ga system is investigated, and the isothermal section at 800 º C is built. It is shown that six phases exist in this concentration region, namely: 1 — YCu6.0−5.5Ga6.0−6.5 (ThMn12 type structure); 2 — YCu6.7Ga4.3(BaCd11); 3 — YCu6.4Ga4.6 (SmCu6.2Ga4.8); 4 — Y2Cu13.2−8.5Ga3.8−8.5 (TmMn5.2Ga4.8); 5 —YCu4.7−3.5Ga0.3−1.5 (CaCu5); 6 — YCu1.5−2.5Ga3.5−2.5 (CaCu5).