Влияние галогенидных ионов на электрохимические и коррозионные свойства железа в кислых электролитах - Ткаленко, Д.А.; Вишневская, Ю.П.; Бык, М.В.; Присяжный, В.Д. (Доповіді НАН України, 2010)
Запропоновано i проаналiзовано нову модель, що пояснює гальмiвний вплив бромiд- i йодид-iонiв на корозiю залiза в кислих розчинах. Показано, що вказанi iони сприяють зниженню швидкостi корозiї завдяки утворенню на поверхнi металiв шарiв з полiмерних комплексних сполук. A new model explaining the inhibitive influence of bromide and iodide ions on the corrosion of Fe in acid electrolyte solutions is offered and analyzed. It is shown that the indicated ions reduce the corrosion rate due to the formation of polymeric complex compounds on the metal surface.