Еволюція клінічних підходів до проблеми раку грудної залози на фоні прогресу онкологічної науки - Білинський, Б.Т. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Історія діагностики і лікування раку грудної залози (РГЗ) є показовою для прогресу клінічної онкології. РГЗ є однією із найрозповсюдженіших локалізацій пухлин. Усі нововведення в клінічній онкології (діагностика, лікування, організація) проходили апробацію на моделі РГЗ. Зараз для лікування РГЗ застосовують усі відомі в онкології методи: хірургію, променеву терапію, хіміотерапію, гормонотерапію, біологічну терапію. Львівська клініка онкології прицільно займається проблемою РГЗ від 1946 р. і базує свій досвід на приблизно 20 тис. спостережень. В статті приводиться огляд досвіду клініки на фоні досягнень і перспектив світової онкології. Накреслені перспективи на майбутні клінічні проблеми РГЗ у фокусі прогресу сучасної онкології. Ключові слова: рак грудної
залози, хірургічне лікування,
хіміотерапія, гормонотерапія,
біотерапія, перспективи
прогресу. The history of breast cancer diagnostics and treatment is very significant for understanding of the modern oncology progress. Breast cancer is one of the most widened localizations of tumors in the world. All innovations in the clinical oncology (diagnostics, treatment, organization) were approbated on this model. Nowaday we use in the breast cancer treatment all known methods – surgery, radiation therapy, chemotherapy, hormonotherapy, biological therapy. Lviv oncological clinic deals with breast cancer since 1946 year and we have the experience of treatment nearly 20 000 patients. In this article the experience of our clinic is presented on the background of achievements and perspectives of world oncology. Some future perspectives of breast oncology are discussed. Key Words: breast cancer, surgical treatment,
chemotherapy, hormonotherapy, biotherapy,
progress perspectives.