Біосфера і клімат: минуле, сьогодення і майбутнє - Ситник, К.; Багнюк, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Аналізуються проблеми зміни клімату у глобальному і
регіональному вимірах, реакції на ці процеси біоти, еко
логічні та економічні наслідки сучасних кліматичних ме
таморфоз для населення Землі та окремих її регіонів.
Автори пропонують конкретні заходи, спрямовані на
мінімізацію негативного впливу глобального потеплі
ння, оцінюють прогнози кліматичних змін в Україні,
акцентуючи на явищах аридизації та гумідифікації. The problems of climate change are analyzed in global and
regional dimensions, as well as biota reactions on these
processes, ecological and economic consequences of the
modern climate metamorphoses for the Earth population
and its separate regions. The authors propose concrete
action items oriented on minimization of global warming
consequence negative impact, evaluate the forecasts of cli
mate changes in Ukraine, highlighting the phenomena of
aridization and humidification.