Методичний підхід до оцінювання стійкості енергосистем за композитним показником - Амоша, О.І.; Микитенко, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
У статті запропоновано до використання кількісний методичний підхід до оцінки економічної стійкості енергосистем із елементами розподіленої генерації (РГ) (його основу складає комплекс модельних вирішень завдань щодо відтворення й оцінювання різноспрямованих наслідків впровадження енергосистем із елементами розподіленої генерації) за композитним показником, розрахованим за єдиним критерієм оцінки, визнаних найвагомішими, техніко-економічних, інституціональних та соціальних екстернальних ефектів. Реалізація методичного підходу передбачає виконання економетричних і економіко-статистичних процедур за чотирма блоками. А, саме, розрахунок: І) узагальненого інтегрального показника за урахування техніко-економічних екстернальних ефектів і ключових аспектів функціонування енергосистем за алгоритмом у шість етапів; ІІ) узагальненого інтегрального показника за урахування інституціональних екстернальних ефектів функціонування енергосистем за шістьма етапами; ІІІ) узагальненого інтегрального показника за урахування соціальних ефектів за шістьма етапами; ІV) композитного показника економічної стійкості енергосистем із елементами розподіленої генерації – за алгоритмом у три етапи. Доведено суттєві переваги розробленого методичного підходу, зокрема, площині об'єктивності і компаративності, гнучкості та адаптивності, врахування взаємозв’язків між найвагомішими факторами, тощо. The article proposes to use a quantitative methodical approach for assessing the economic sustainability of energy systems with elements of distributed generation (DG) (its basis is a set of model solutions for tasks related to the reproduction and assessment of multidirectional consequences of the implementation of energy systems with elements of distributed generation) according to a composite indicator calculated according to a single evaluation criterion, recognized as the most significant, technical and economic, institutional and social external effects. The implementation of the methodological approach involves the implementation of econometric and economic-statistical procedures in four blocks. And, namely, the calculation of: І) the generalized integral indicator taking into account technical and economic external effects and key aspects of the functioning of power systems according to the six-stage algorithm; ІІ) a generalized integral indicator taking into account the institutional external effects of the operation of power systems in six stages; ІІІ) a generalized integral indicator for taking into account social effects in six stages; IV) composite indicator of economic sustainability of energy systems with elements of distributed generation - according to the algorithm in three stages. The significant advantages of the developed methodological approach have been proved, in particular, the plane of objectivity and comparability, flexibility and adaptability, taking into account the relationships between the most important factors, etc.