Особливості розвитку економічної стратегії реалізації корпоративних інтеграційних процесів - Чень, М. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
Дослідження присвячено узагальненню теоретичних основ сутності економічної стратегії реалізації корпоративних інтеграційних процесів, класифікації інтегрованих структур та форм здійснення процесу інтеграції, а також визначенню етапів здійснення економічної стратегії реалізації корпоративних інтеграційних процесів та обґрунтуванню схеми її впровадження у корпоративне управління. Проведений детальний аналіз літературних наукових джерел з даної проблематики вітчизняних та зарубіжних авторів, який дав змогу окреслити підходи до визначення інтеграційних процесів корпоративних структур і сформулювати авторське визначення цієї категорії. Під інтеграцією корпоративних структур розуміємо процеси об'єднання суб'єктами своїх ресурсів, активів, технологій, факторів виробництва, інформації, збутових мереж, часток ринку та інших цінностей для досягнення спільних цілей та задоволення своїх інтересів на період дії цих цілей.
У дослідженні визначені підходи до класифікації інтегрованих структур, зокрема визначені різні їх форми та варіанти здійснення процесу інтеграції. Також в контексті розгляду економічної стратегії реалізації корпоративних інтеграційних процесів, автором було запропоновано власне визначення поняття «економічна стратегія», як це цілісна система дій суб’єкта, спрямованих на досягнення його мети, виконання завдань та пріоритетів у сфері економічного відтворення. Зокрема, було представлено основні економічні аспекти стратегії реалізації корпоративних інтеграційних процесів та обґрунтовано її основні етапи. Було доведено необхідність, що в процесі впровадження економічної стратегії слід дотримуватися трьох основних складових даного процесу: кодування, доопрацювання та трансформація. Відтак, впровадження стратегії є комплексним процесом, що вимагає цілісного підходу та систематичної роботи над кожним з етапів для досягнення успіху.
Результати свідчать про те, що економічна стратегія реалізації корпоративних інтеграційних процесів відіграє важливу роль у досягненні успіху при об'єднанні або придбанні компаній та має велику актуальність в сучасному бізнес-середовищі з багатьма перевагами (максимізація вартості; розширення ринкової присутності; оптимізація операцій; диверсифікація ризиків; доступ до нових технологій; управління персоналом). Враховуючи ці переваги, економічна стратегія реалізації корпоративних інтеграційних процесів стає важливим інструментом для досягнення стратегічних цілей та забезпечення успішної інтеграції. The study is devoted to the generalization of the theoretical foundations of the essence of the economic strategy for the implementation of corporate integration processes, the classification of integrated structures and forms of implementation of the integration process, as well as the determination of the stages of the implementation of the economic strategy for the implementation of corporate integration processes and the justification of the scheme of its implementation in corporate management. A detailed analysis of literary scientific sources on this issue by domestic and foreign authors was carried out, which made it possible to outline approaches to the definition of integration processes of corporate structures and to formulate the author's definition of this category. We understand the integration of corporate structures, as the processes of entities combining their resources, assets, technologies, factors of production, information, sales networks, market shares and other values to achieve common goals and satisfy their interests for the period of validity of these goals.
In the study, approaches to the classification of integrated structures are defined, in particular, their various forms and variants of the implementation of the integration process are defined. Also, in the context of consideration of the economic strategy for the implementation of corporate integration processes, the author proposed his own definition of the concept of "economic strategy", as a holistic system of actions of the subject aimed at achieving its goal, fulfilling tasks and priorities in the field of economic reproduction. In particular, the main economic aspects of the strategy for the implementation of corporate integration processes were presented and its main stages were substantiated. It was proven necessary that in the process of implementing an economic strategy, three main components of this process should be followed: coding, refinement and transformation. Therefore, the implementation of the strategy is a complex process that requires a holistic approach and systematic work on each of the stages to achieve success.
The results show that the economic strategy for the implementation of corporate integration processes plays an important role in achieving success in merging or acquiring companies and has great relevance in the modern business environment with many advantages (maximization of value; expansion of market presence; optimization of operations; diversification of risks; access to new technologies; personnel management). Taking into account these advantages, the economic strategy for the implementation of corporate integration processes becomes an important tool for achieving strategic goals and ensuring successful integration.