Щодо резильєнтності суб’єктів ринку на прикладі підприємств добувної галузі - Амоша, О.І.; Череватський, Д.Ю.; Баш, В.О. (Економіка промисловості, 2023)
Катаклізми останнього періоду (починаючи з пандемії COVID-19) обумовили важливість теми резильєнтності макро- і мікроекономік, тобто здатності екосистем, бізнесу, суспільства долати шоки та продовжувати функціонувати приблизно таким самим чином. Питання резильєнтності є вкрай важливим для добувних компаній, оскільки їм недоступна будь-яка релокація і кон’юнктурне перепрофілювання.
Метою статті є уточнення суті резильєнтності та виявлення чинників, що її визначають для суб’єктів ринкової системи.
У процесі дослідження використано загальнонаукові методи абстракції, аналізу, синтезу, спостережень, узагальнення; мікрокосм-системний підхід, який є поширенням світ-системного підходу на мікроекономіку; кумулятивні криві собівартості ; однофакторні промислові функції; методи математично-статистичного аналізу; закон Ципфа-Парето. Базою спостережень є ринок світового коксівного вугілля, а також виробничі й економічні показники вітчизняної компанії з видобутку залізної руди шахтним способом.
Обґрунтовано, що збитковість виробничо-комерційної діяльності є необхідною, але недостатньою умовою втрати мікрокосм-економікою резильєнтності. Активними акторами даного процесу (втрати резильєнтності) разом із безпосередніми суб’єктами ринку виступають їх власники, держава та інші суб’єкти. Його остаточна стадія настає після перетину суб'єктом ринку певної точки неповернення.
Модель певного ринку являє собою кумулятивну криву собівартості. Кінцева частина графіка кумулятивної кривої собівартості, де розміщені елементи з найгіршими економічними характеристиками (група підвищеного ризику), є суттєво нелінійною. Ранг позиції відповідного елементу кривої математично визначає значення собівартості за законом Цип¬фа-Парето, що дозволяє виявити зону рентабельного функціонування суб’єктів ринку.
Застосування моделі логіт-регресії надає можливість оцінити вірогідність втрати суб’єктом ринку рентабельності за властивої йому собівартості й довірчого інтервалу цін, що спостерігалися протягом певного періоду.
Ступінь ризику втрати резильєнтності обумовлюють не тільки чинники самого ринку, але і властива суб’єкту ринкової діяльності виробнича функція. Як приклад наведено однофакторну логарифмічну виробничу функцію вітчизняної компанії з видобутку залізної руди шахтним способом. The last period (starting with the pandemic) cataclysms determined the importance for the macro- and microeconomies resilience as the ability of ecosystems, business, society to cope with shocks and continue to function in approximately the same way.
The topic of resilience is extremely important for mining companies, because they cannot afford any relocation and industrial repurposing.
The goal of this work is to clarify the essence of resilience and identify the factors that determine it for subjects of the market system.
Research methods: general scientific – abstraction, analysis, synthesis, observation, generalization; the microcosm-system approach, which is an extension of the world-system approach to microeconomics; cumulative cost curves; single-factor production functions; methods of mathematical and statistical analysis; Zipf-Pareto law.
The base of observations is the global coking coal market, production and economic indicators of the Ukrainian iron ore mining company.
It is shown that the unprofitability of industrial and commercial activity is a necessary but not sufficient condition for the microcosm-economy to lose resilience. The loss of resilience is a process whose active actors, along with the direct subjects of the market, are their owners, the state and other subjects and authorities. The final stage of resilience loss occurs after the market subject crosses a certain point of no return.
A model of a certain market is a cumulative cost curve. The final part of the cumulative cost curve`s graph, where the elements with the worst economic characteristics (high-risk group) are located, is significantly non-linear. The rank of the element position on the curve mathematically determines with the Zipf-Pareto law the cost value and identify the zone of market entities profitable functioning according with the market price of products.
The application of the logit-regression model makes it possible to estimate the probability of a market subject's profitability loss at its inherent cost and the confidence interval of prices observed during a certain period.
The risk degree of resilience loss is determined not only by the factors of the market itself, but also by the production function characteristic of the subject of market activity. The article provides an example of a one-factor logarithmic production function of a Ukrainian iron ore mining company.