Ефективність харчових сумішей при проведенні хронометрованої регіональної хіміотерапії - Гладкий, О.В.; Валецький, В.Л.; Гладка, Л.Ю.; Загоруйко, О.Д.; Логінова, Є.О.; Слупський, О.А. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2005)
Резюме. Розглянуто механізми патогенезу порушень процесів обміну при злоякісних новоутвореннях, обгрунтовано принципи їх корекції за допомогою харчових сумішей. Наведені результати лікування 52 хворих онкологічного профілю віком від 37 до 72 років, яким проводили хронометровану регіональну хіміотерапію з використанням комплексної корекції збалансованими ізокалорійними напівелементними поживними сумішами Pentamen і Clinutren Optimum («Nestle health care nutrition») та комплексом природних органічних сполук негормонального походження, одержаних із ембріональної тканини тварин. Запропонований метод нутритивної підтримки дає змогу уникнути проявів токсичної дії цитостатиків на організм, зменшити період реабілітації, підвищити якість життя пацієнтів.

Ключові слова: пухлини органів травлення, хронометрована регіональна хіміотерапія, поживні суміші Pentamen і Clinutren Optimum. Summary. The paper discusses the mechanism of pathogenic metabolic imbalances in malignant neoplasm and provides evidence in support of the idea of its correcting with the help of food mixtures. It describes the results of treatment of 52 oncologic patients aging from 37 to 72, in whom a timed regional chemotherapy applied in the pre- or post-surgery period was corrected using balanced isocaloric semi-element food mixtures, Pentamen and Clinutren Optimum («Nestle Health Care Nutrition») as well as Erbisol. The new method proposed for combined treatment helps avoid the toxic effects of cytostatics; reduce the rehabilitation period; and improve the life quality of patients.

Key Words: alimentary tract cancer, timed regional chemotherapy, food mixtures.