Досвід діагностики та лікування хворих на рак проксимального відділу шлунка - Болюх, Б.А.; Притуляк, С.М.; Шевня, С.П.; Стрижалковський, О.В.; Лисенко, С.А. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2011)
Проаналізовано діагностичні дані і результати лікування 179 хворих на рак проксимального відділу шлунка. Проксимальну резекцію шлунка проведено в 117 (65,4%), гастректомію — в 62 (34,6%) випадках. Комбінована операція виконана 44 хворим (24,6%), розширена — 64 (35,8%). У післяопераційному періоді загрозливі ускладнення розвинулись у 38 хворих (21,2%), загальна післяопераційна смертність становила 7,8%. Відмічено тенденцію до поступового зменшення післяопераційних ускладнень та летальності від них. Віддалені результати простежено у 138 пацієнтів: до 1 року померли 54 (39,1%), від 1 до 3 років — 38 (27,5%), 5-річний період прожили 35 (25,4%) хворих. Ключові слова: рак проксимального відділу шлунка, лікування, післяопераційні ускладнення, віддалені результати. The results in 179 patients with stomach cancer of proximal section have been analyzed. The proximal resection of stomach has been made of 117 (65,4%) patients and operation of gastrectomy – in 62 (34,6%) cases. The combines of operation executed 44 patients (24,6%) and expansion of operation – in 64 (35,8%) cases. In post-surgery period of dangerous complications treaded in 38 patients (21,2%); common post-surgery lethality was 7,8%. Were noted of tendency the gradual decrease post-surgery complications and lethality of there. Distant outcomes of treatment observed in 138 patients. Lethality before 1-year was 54 (39,1%) case’s, from 1-year to 3-year – 38 patients (27,5). 5-year survival rate was 35 patients (25,4%). Key Words: stomach cancer of proximal section, treatment, post-surgery complications, distant outcomes.