Аспекти безпечності застосування промислових відходів як закладних матеріалів техногенних пустот - Петльований, М.В.; Сай, К.С. (Фізико-технічні проблеми гірничого виробництва, 2023)
Мета. Аналіз та виділення основних аспектів безпечності застосування малонебезпечних промислових відходів як закладних матеріалів кар’єрних пустот для відновлення рівня земної поверхні.
Методика. Для досягнення поставленої мети застосовано аналіз та систематизацію низки законодавчих і нормативних актів щодо поводження з промисловими відходами й можливого їх використання для закладання виробленого простору недіючих кар’єрів; аналіз існуючого практичного досвіду використання промислових відходів для рекультивації вироблених просторів кар’єрів в Україні.
Результати. Визначено, що промислові відходи з високою вірогідністю можуть використовуватись як закладні матеріали, якщо за показниками токсичності та радіоактивності вони віднесені до IV і I класу відповідно, що прирівнюються до будівельних матеріалів і можуть використовуватись для формування закладного масиву у вироблених просторах кар’єрів. Встановлено наявність дієвого та практичного досвіду закладання виробленого простору кар’єрів промисловими відходами. Рекомендовано схеми та послідовність експериментальних досліджень контакту закладних матеріалів з водним середовищем для сухих і обводнених родовищ, що дозволяє оцінити безпечність їх застосування.
Наукова новизна. Розкриті та узагальнені особливості й шляхи визначення можливості безпечного застосування малонебезпечних промислових відходів для закладання вироблених просторів кар’єрів.
Практична значимість. Результати досліджень є цінними для стимулювання розвитку екологічних програм державного й місцевого значення щодо відновлення порушених гірничим роботами територій та збільшення об’ємів утилізації малонебезпечних промислових відходів.
Ключові слова: кар’єрні пустоти, промислові відходи, закладний масив, рекультивація, забруднення, підземні води, ізоляція Purpose. Analysis and identification of the main aspects of the safety of using low-hazard industrial waste as filling materials for quarry voids to restore the level of the earth’s surface.
Methods. To achieve the set goals, an analysis and systematization of a number of legislative and regulatory acts on the management of industrial waste and their possible use for backfilling the mined-out space of inactive quarries was used; analysis of existing practical experience in the use of industrial waste for reclamation of produced quarry spaces in Ukraine.
Findings. The industrial waste with a high probability can be used as backfill materials if, in terms of toxicity and radioactivity, they are assigned to classes IV and I, which are equivalent to building materials and can be used to form a backfill mass in mined-out quarry spaces has been determined. There is effective and practical experience in backfilling the mined-out space of quarries with industrial waste has been established that. A scheme and sequence of experimental studies of the contact of backfill materials with the aquatic environment for dry and water-logged deposits, which makes it possible to assess the safety of their use is recommended.
Originality. The features and ways to determine the possibility of safe use of low-hazard industrial waste for backfilling mined-out quarry space are revealed and generalized.
Paratactical implication. The research results are valuable for stimulating the development of environmental programs of state and local importance to restore territories disturbed by mining operations and increase the volume of recycling of low-hazard industrial waste.
Keywords: quarry cavities, industrial waste, backfill mass, reclamation
pollution, groundwater, insulation